Στις δυνατότητες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου Πούτιν, αναφέρεται στο άρθρο του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοιοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, στην αγγλόφωνη εφημερίδα εφημερίδα Moscow Times.

Αναφέρεται ειδικότερα στο πεδίο που ανοίγεται για στενότερη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και στις επενδύσεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι σχέσεις πρέπει να διέπονται από ρεαλισμό και σεβασμό στο πλαίσιο των πολιτικών της ΕΕ στην οποία εντάσσεται η Ελλάδα.

Τονίζει πάντως ότι η Ελλάδα πιέζει για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, θέση που θα ενισχύσει το φιλικό κλίμα και τον τουρισμό, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θέλει να έχει στο πλευρό της μια παγκόσμια δύναμη, εν αναμονή μάλιστα των γεωπολιτικών ανακατατάξεων που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως στην περίπτωση επιδείνωσης της προσφυγικής κρίσης και αναταράξεων στον αραβικό κόσμο.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο:

Η άφιξη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα στις 27 Μαΐου για να συναντηθεί με την ελληνική πολιτική ηγεσία και να επισκεφτεί το Άγιο Όρος, μόνο τυχαία δεν είναι. Οι δύο χώρες μοιράζονται την ίδια αντίληψη και προσέγγιση για την ανάγκη στενότερης ενεργειακής συνεργασίας και μεγάλης κλίμακας επενδύσεων, σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, αύξησης του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και περιφερειακών πολέμων.

Η Ελλάδα και η Ρωσία είχαν παραδοσιακά καλλιεργήσει πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς, όχι μόνο ως αποτέλεσμα της κοινής θρησκευτικής αναφοράς, αλλά κυρίως στη βάση του αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την Βαλκανική Χερσόνησο και την Νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ήρθε να αποκαταστήσει την στασιμότητα στις διμερείς σχέσεις. Στρατηγική προτεραιότητα για το κόμμα και την κυβέρνηση είναι η ανάπτυξη πολυμερούς εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας, με την οποία αναγνωρίζονται τα οφέλη από την περιφερειακή συνεργασία με σημαίνοντες γεωπολιτικούς δρώντες. Με στόχο να αυξήσει την επιρροή και το στρατηγικό βάθος της Ελλάδας σε μια γεωγραφικά ευαίσθητη περιοχή, η ελληνική πλευρά πιέζει για την άρση των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία.

Σε αυτό το πνεύμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν είχε μάλιστα υπογραμμίσει ότι «αποτελεί στρατηγικής σημασίας επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία, πάντοτε όμως με σεβασμό ως προς τη θέση της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», με τον Πούτιν να προσθέτει πως «αναγνωρίζει ότι ο ρεαλισμός οφείλει να υπερισχύει στις διμερείς σχέσεις».

Τι μπορεί να κερδίσει η Ρωσία από την Ελλάδα

Στις συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών δόθηκε έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία και στο επενδυτικό ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς. Η δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων έχει αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ τα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ που αναπτύσσουν τον νότιο διάδρομο φυσικού αερίου, διευκολύνει τον σχεδιασμό της ρωσικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom προκειμένου να συμμετέχει και εκείνη σε ένα ευρύτερο επενδυτικό σχήμα.

Η Ρωσία έχει δείξει ενδιαφέρον συμμετοχής στη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν διαμέσου της Τουρκίας προς την Ελλάδα, και εν συνεχεία σε Ιταλία και Κεντρική Ευρώπη, αναπτύσσοντας έναν παράλληλο διάδρομο που θα συνδέει και την Βουλγαρία με την Ελλάδα. Η αναθέρμανση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας, με επενδύσεις σε υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς και τα κοινά οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν όλες οι πλευρές, αποτελούν ισχυρό κίνητρο για την Gazprom ώστε να αναπτύξει ένα ευρύτερο δίκτυο μεταφοράς ενεργειακών πόρων, που θα διατρέχουν τα Βαλκάνια για να καταλήγουν με ασφάλεια στην Δυτική Ευρώπη.

Η χρονική συγκυρία της αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας είναι επίσης σημαντική, έπειτα από σχεδόν ενάμισι χρόνο διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς. Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η εκταμίευση της δόσης, η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, καθώς και η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει βάρος στην ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, συνιστούν εξελίξεις που η Μόσχα βλέπει με θετικό μάτι.

Η Ελλάδα έχει επίσης αναπτύξει στενή συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο στον ενεργειακό τομέα, επανατοποθετώντας την χώρα στον χάρτη των περιφερειακών δρώντων, έπειτα από μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας και απουσίας.

Ο επενδυτικός νόμος, που πρόκειται να έρθει προς ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο το αμέσως επόμενο διάστημα, θα δημιουργήσει τις συνθήκες για επενδύσεις και σημαντικά κέρδη. Τα πρώτα βήματα για την στενή συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας τέθηκαν πέρυσι με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, όπως επίσης και με τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ επενδυτών και επιχειρηματιών και από τις δύο χώρες.

Στο πεδίο των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, η ελληνική οικονομία μπορεί να επωφεληθεί από την εξωστρέφεια της αγοράς και την προσέλκυση επενδύσεων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκμεταλλευόμενη επίσης την κριτική στάση που κρατά η πλειοψηφία των κρατών-μελών ως προς τις ρωσικές επενδύσεις στις δικές τους αγορές.

Για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα η άρση του εμπάργκο και η επανατοποθέτησή της Ρωσίας στην ομάδα των ισχυρότερων κρατών του G8. Μια θετική εξέλιξη σε αυτό το πεδίο, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετεί μια πιο εποικοδομητική στάση απέναντι στην Ρωσία, θα καθιστούσε την Ελλάδα ακόμη ισχυρότερο τουριστικό προορισμό για τους Ρώσους πολίτες.

Στο γεωπολιτικό επίπεδο, η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των μεταφορών και να αποτελέσει αξιόπιστο εταίρο, ευνοούν περαιτέρω τις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας. Η Ελλάδα επιδιώκει να έχει στο πλευρό της μια παγκόσμια δύναμη, ειδικά εν αναμονή των γεωπολιτικών ανακατατάξεων που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως στην περίπτωση επιδείνωσης της προσφυγικής κρίσης και αναταράξεων στον αραβικό κόσμο».