Στο Πρόγραμμα στήριξης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2017-2020 αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.  Μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) στις Βρυξέλλες, και στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε:

« Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν οι ανισότητες μέσα στην Ε.Ε. – και οι κοινωνικές και οι περιφερειακές, πράγμα που σημαίνει ότι η πολιτική Συνοχής δεν είναι επαρκής για να θεραπεύσει την κρίση, η οποία έχει προκληθεί από τη φτώχεια, την ανεργία και τις εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες.

Η ανησυχία είναι να μη χαθούν κονδύλια από τις πολιτικές συνοχής, με αυτό το νέο εργαλείο που δημιουργείται, αλλά αντίθετα, να αυξηθούν τα κονδύλια για τη Συνοχή. Δεσμεύεστε ότι δεν θα χαθούν κονδύλια από εκείνα που προορίζονται για την πολιτική Συνοχής;

θα πρόκειται για τεχνική βοήθεια ή για πολιτική καθοδήγηση; Χρειάζεται σαφήνεια: Είσαστε οι “σοφοί” που θεωρείτε τι είναι σωστό και τι όχι ή θα βοηθήσετε τις χώρες που χρειάζονται βελτίωση της διοικητικής και της τεχνικής τους ικανότητας για να υλοποιήσουν το σχέδιο που οι ίδιες, δημοκρατικά, επιλέγουν;

Έχετε υπόψη σας την έκθεση των ελεγκτών για τη δουλειά της Task Force στην Ελλάδα; Οι ανεξάρτητοι ελεγκτές, σύμφωνα με μια έκθεση που έχει δοθεί στη δημοσιότητα -και ελπίζω κι εσείς να την έχετε διαβάσει, διαπίστωσαν: έλλειμμα λογοδοσίας, έλλειμμα μελέτης των επιπτώσεων και μέτρησης των αποτελεσμάτων.

Από τη στιγμή που τα χρήματα αυτά είναι λίγα και με δεδομένο ότι δεν έχουν όλες οι χώρες την ίδια ανάγκη τεχνικής και διοικητικής βοήθειας -δεν έχουν την ίδια ανάγκη π.χ. η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, με τη Γερμανία και την Ολλανδία-, ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία εσείς θα κάνετε την κατανομή αυτών των κονδυλίων και θα επιλέξετε πού θα δοθεί αυτή η τεχνική βοήθεια, έτσι ώστε να πάει εκεί όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη; Γιατί πολλές φορές, τα κριτήρια που θέτετε, με τη λεγόμενη “δημοσιονομική αιρεσιμότητα”, οδηγούν ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων για τη Συνοχή, στις χώρες και τις περιφέρειες που τα έχουν λιγότερο ανάγκη. Το αποτέλεσμα είναι να τα στερούνται άλλες χώρες, περιφέρειες και κοινωνικές κατηγορίες που όντως τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Σε αυτά τα αρνητικά φαινόμενα, υπάρχουν επανειλημμένες εκθέσεις και ψηφίσματα της Επιτροπής Περιφερειών, που ζητούν να γίνουν αλλαγές.

Κλείνω με μια σύντομη αναφορά στη χώρα μου. Η Ελλάδα εφαρμόζει, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, μεταρρυθμίσεις που αμφιβάλλω αν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία ή η Ολλανδία. Και αυτό είναι κάτι που σημειώνει και αναγνωρίζει και η Κομισιόν. Στο δε κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που λήγει, η απορροφητικότητα των κονδυλίων από την Ελλάδα και θα ήθελα και τη δική σας επιβεβαίωση σε αυτό, φέρνει την Ελλάδα πρώτη μεταξύ των 28 κρατών μελών. Επομένως, ας μην πυροβολούμε το ασθενοφόρο και ας δούμε πώς θα ενισχύσουμε τις πολιτικές συνοχής εκεί όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη».

Στη δευτερολογία του, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις απάντησε στα ερωτήματα του Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

«Είναι αλήθεια ότι η απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλιών στην περίπτωση της Ελλάδας, με τη βοήθεια της Task Force, έχει βελτιωθεί σημαντικά. Η τεχνική βοήθεια κατευθύνεται και σε ζητήματα επίκαιρα, όπως στην βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, της δημόσιας διοίκησης, ενώ υπάρχει και βοήθεια στο προσφυγικό ζήτημα.

Πρόκειται για τεχνική βοήθεια, αλλά σε περιπτώσεις πολύ σύνθετων τεχνικών λεπτομερειών, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας για παράδειγμα, υπάρχει κάποιου είδους πολιτική συμμετοχή».

Όσον αφορά στα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η κατανομή αυτών των κονδυλίων απάντησε: «Τα κριτήρια καθορίζονται τόσο από τη σχέση προσφοράς και ζήτησης για συγκεκριμένα προγράμματα, όσο και από προκλήσεις και επείγοντα ζητήματα που προκύπτουν σε τομείς της οικονομίας όπου μπορεί να χρειαστούν έκτακτα προγράμματα χρηματοδότησης. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από την ικανότητα του κρατικού μηχανισμού να διαχειριστεί και να απορροφήσει αυτά τα προγράμματα. Για την περίοδο 2014-20 στόχος μας είναι η καλύτερη χρήση των κονδυλίων. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά».