Τη διαβεβαίωση ότι η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου θα προχωρήσει με «απόλυτη διαφάνεια» δίνει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος με έγγραφη απάντησή του σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Ν. Νικολόπουλου.

Ο κ. Νικολόπουλος ζητούσε διευκρινίσεις για τα ακίνητα που προτείνονται προς πώληση στην Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων από συμβούλους αποκρατικοποίησης.

Έκανε μάλιστα λόγο για «λίστα» ακινήτων που προκρίνονται για πώληση με «διαδικασίες εξπρές» ανάμεσα στα οποία, όπως ανάφερε, το Πρασσονήσι στη Ρόδο, εγκαταστάσεις της «Φωνής της Αμερικής» στην Ξάνθη, η περιοχή Καϊάφα στο νομό Ηλείας, οι Αλυκές στη Ζάκυνθο, εκτάσεις στην Ανάβυσσο Αττικής, στο Μεσολόγγι, στο Βαθύ της Σάμου και το παλαιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό.

Ο βουλευτής της ΝΔ ζητούσε ενημέρωση από το ΥΠΟΙΚ σχετικά με το αν θα ιδιωτικοποιηθούν οι Ελληνικές Αλυκές, πώς θα γίνει η αποτίμηση της Δημόσιας περιουσίας και πώς επελέγησαν οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων.

Στο έγγραφο-απάντηση του υπουργού που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρεται ότι η εταιρεία Ελληνικές Αλυκές δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προς αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων όπως αυτές καταγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται η μεταβίβαση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων (μετοχών νομικών προσώπων, γηπέδων και ακινήτων) στην Ανώνυμη Εταιρεία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας της Δημοσίου» προς αξιοποίηση.

Όσον αφορά τους συμβούλους και τον τρόπο επιλογής τους, εξηγεί ότι: «οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων επιλέγονται με βάση τα προβλεπόμενα στη σχετική νομοθεσία και οι σχετικές αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων δημοσιεύονται στο διαδίκτυο».

Ως προς την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου, ο υπουργός σημειώνει ότι πρόκειται για μια συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία η οποία διαφοροποιείται με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εκάστου περιουσιακού στοιχείου.

Δεσμεύεται τέλος ότι «η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια, διαρκή κοινοβουλευτικό έλεγχο και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».