«Πρέπει να αγωνιστούμε για την Ευρώπη!», τονίζει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ ζητώντας να «ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να εργαστούμε από κοινού για μία ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση». Αυτό είναι, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, ο μόνος βατός δρόμος προκειμένου η Ευρώπη να βγει σώα και ενισχυμένη από αυτή την κρίση.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Σταϊνμάγερ ερωτάται για την ανθρωπιστική κρίση που απειλεί την Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συνόρων από τη FYROM και για το εάν είναι υποχρέωση της ΕΕ να αντιδράσει για να αποτρέψει μια πρόσθετη καταστροφή. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να λύνει τα προβλήματά της εις βάρος ενός κράτους- μέλους. Γι’ αυτό και μπροστά στις ροές προσφύγων, οι οποίες εξακολουθούν να είναι μεγάλες, παραμένουμε στο πλευρό της Ελλάδας, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δραστηριοποιείται επιτόπου με όλες της τις δυνάμεις».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σημειώνει επίσης πως οι Γερμανοί κατανοούν το ότι η Ελλάδα επιβαρύνεται επιπρόσθετα από το κύμα των προσφύγων διότι η Γερμανία είναι μία από τις κύριες χώρες υποδοχής.

Τέλος, σχετικά με τη Διάσκεψη της Βιέννης στην οποία η Ελλάδα δεν κλήθηκε, ο κ. Σταϊνμάγερ αναφέρει πως «βιώσιμη, διαρκής πρόοδος μπορεί να υπάρξει μόνο εάν όλοι οι Ευρωπαίοι συμπορευτούν. «Καμιά πλευρά δεν εξυπηρετείται όταν εντός της ΕΕ ο ένας κατηγορεί και ενοχοποιεί τον άλλον. Με αυτόν τον τρόπο δεν προχωράμε ούτε βήμα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Τα ρήγματα τα οποία προκαλούνται τώρα επιπόλαια θα πρέπει με κόπο ξανά να επουλωθούν».