Να ξεκαθαρίσει από την αρχή πως ο ίδιος και η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αποτελέσει δεκανίκι της κυβέρνησης Τσίπρα επιχείρησε κατά τις συναντήσεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πρέσβεις των 27 χωρών μελών.

Λίγες ώρες πριν επισκεφθεί τις Βρυξέλλες για πρώτη φορά ως πρόεδρος της ΝΔ στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε όπως αναμενόταν να προϊδεάσει τα κόμματα της ευρωομάδας του με τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται στο ΕΛΚ, διασφαλίζοντας εκ προοιμίου τις διαχωριστικές γραμμές του απέναντι σε τυχόν πιέσεις για συναίνεση.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πρέσβεων των 27 βρέθηκε το προσφυγικό αλλά και η πολιτική κατάσταση και τυχόν πολιτικές εξελίξεις. Επικεντρώνοντας στα αδιέξοδα, στα οποία έχει παγιδευθεί η κυβέρνηση ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε το ίδιο μήνυμα εντός και εκτός συνόρων: «Είτε μόνος σου είτε εκλογές». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε βέβαια να υπογραμμίσει πως η ΝΔ δεν έχει καμία ανάμιξη, ούτε πυροδοτεί την εκλογολογία των τελευταίων ημερών, ωστόσο «δεν θα συμπράξει». Επίσης επανέλαβε το επιχείρημα της ΝΔ, το οποίο ετοιμάζει στις βαλίτσες του και για το ΕΛΚ ότι «εν γίνεται να υπάρχουν δύο κυβερνητικές πλειοψηφίες. Μία για τα εύκολα και το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα και μία για τα δύσκολα μέτρα της συμφωνίας. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά».

Το προσφυγικό το οποίο απασχόλησε επίσης τους διπλωμάτες των 27 τέθηκε επί τάπητος στη συζήτηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κινείται σε τρεις βασικούς πυλώνες: Τόνισε πως χρειάζεται μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, υπογραμμίζοντας πως η ρητορική και τα σενάρια για κλείσιμο των συνόρων είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Επιπλέον, στηλίτευσε τη στάση της Τουρκίας η οποία εκβιάζει την Ευρώπη και δεν κάνει τίποτα για την καταπολέμηση των διακινητών αλλά και την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και τέλος, τόνισε πως πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός της πολιτικής της Ευρώπης για τους πρόσφυγες και τους παράτυπους οικονομικούς μετανάστες.