Τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης εντός και εκτός συνόρων και τη συζήτηση για τα νομοσχέδια που έρχονται εντός του Γενάρη στη Βουλή προς ψήφιση αναμένεται να θέσει επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει στις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης. Η συνεδρίαση θα γίνει στον απόηχο των θετικών μηνυμάτων που έχει δεχθεί κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας του ενόψει αξιολόγησης και χρέους και ενώ σήμερα θα έχει το κρίσιμο τετ α τετ με τον «σκληρό» γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι βασικό «μενού» της συνεδρίασης θα είναι το Ασφαλιστικό και οι βελτιώσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση για να κάμψει τις αντιδράσεις και να διορθώσει τυχόν αβελτηρίες, όπως η περίπτωση με τις ασφαλιστικές εισφορές των επιτηδευματιών. Παράλληλα, θα εξεταστούν ισοδύναμα για το ενδεχόμενο εμπλοκής σε επιμέρους διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με τους θεσμούς. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει τη σταθερή θέση του για άμεση υλοποίηση των προαπαιτούμενων, Ασφαλιστικού και αγροτικής μεταρρύθμισης, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παραθέσει εκτός αυτών τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, τα οποία εντοπίζονται στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας πως εφόσον επιτευχθεί και η πρώτη αξιολόγηση θα προκαλέσει ένα θετικό σοκ στην οικονομία και θα μπορέσει να οδηγήσει σε ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Στα θετικά η κυβέρνηση προσμετρά την αύξηση των θέσεων εργασίας τον Δεκέμβριο, την αύξηση των φορολογικών εσόδων τον ίδιο μήνα, αλλά και τη βελτίωση γενικά του οικονομικού κλίματος.

Πέραν αυτού ωστόσο, επί τάπητος στο υπουργικό αναμένεται να τεθούν και οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για τους στόχους του Γενάρη πέραν της υλοποίησης του μνημονίου, με αιχμή του δόρατος την επερχόμενη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών και η πάταξη της φοροδιαφυγής μέσα από τους ελέγχους στις διάφορες λίστες που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρμόδιων Αρχών. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη το 95% των ελέγχων μόνο για τη λίστα Μπόργιανς έχει ολοκληρωθεί και έχουν αρχίσει να αποστέλλονται τα σχετικά «ραβασάκια» στους καταθέτες για ελέγχους του πόθεν έσχες. Παράλληλα, θα προωθηθεί εντός του μήνα και το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη των κρυφών καταθέσεων, ώστε όσοι δεν θέλουν να έχουν δικαστικές περιπέτειες να καταβάλλουν στα δημόσια ταμεία τους αναλογούντες φόρους, αλλά και ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την αλλαγή ηγεσίας με την εκλογή Μητσοτάκη και την υιοθέτηση «σκληρής» γραμμής απέναντι στην κυβέρνηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.