Αντίστροφα για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στις 10 Ιανουαρίου και την ανάδειξη του νέου προέδρου μετρά η Νέα Δημοκρατία ενώ παρότι είναι σαφές το προβάδισμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και έχει ξεκαθαρίσει και ο συνυποψήφιός του στις επαναληπτικές εκλογές, που θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνολικά επίσημα αποτελέσματα ακόμα το κόμμα δεν έχει ανακοινώσει.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μεϊμαράκης προηγείται με 11 μονάδες. Στο 84% του συνόλου και σε 1062 από τα 1251 εκλογικά τμήματα συγκεντρώνει το 39,51%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 28,27%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας το 21,15% και ο Άδωνις Γεωργιάδης το 11,07%.

Ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης ανακοίνωσε πως το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί σήμερα το πρωί και πως από τη διαδικασία καταμέτρησης έλειπαν, μέχρι χθες βράδυ,  μόνο τα εκλογικά τμήματα της Αττικής.

Την ίδια ώρα στην αξιωματική αντιπολίτευση γίνονται ζυμώσεις που θα καθορίσουν τις ισορροπίες του δεύτερου γύρου. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, που ήρθε τέταρτος, δήλωσε ανοιχτά την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα Μητσοτάκη, μιλώντας για «μια ενωτική υποψηφιότητα που διαθέτει ήθος» και τονίζοντας ότι η «ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και ως κόμμα και ως χώρα»- και δίνοντας έτσι και το στίγμα του «μπλοκ Σαμαρά» στη Νέα Δημοκρατία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε για την υποστήριξή του σημειώνοντας: «Προερχόμαστε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για να ξανακάνουμε τη ΝΔ μεγάλη. Για να κερδίσει και πάλι η κεντροδεξιά τη μάχη των ιδεών».

«Στον πρώτο γύρο, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο από το 60% και πλέον των παλαιών και νέων μελών μας. Έχουμε καθήκον να κάνουμε πράξη την εντολή τους. Την 10η Ιανουαρίου το ρεύμα της δημιουργικής ανανέωσης θα ενισχυθεί και θα είναι νικηφόρο», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το ποιον υποψήφιο θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο, ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν έχει επισήμως τοποθετηθεί και οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανό να μην κάνει μια ξεκάθαρη δήλωση- αν και μοιάζει να αναδεικνύεται σε «ρυθμιστή». Εντός Νέας Δημοκρατίας το λεγόμενο «καραμανλικό μπλοκ» φέρεται να ρίχνει γέφυρες προς την πλευρά Τζιτζικώστα προκειμένου να υποστηριχθεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στον δεύτερο γύρο. Λίγο μετά τα πρώτα αποτελέσματα, πάντως, από το περιβάλλον του έλεγαν ότι είναι νωρίς και πρόσθεταν ότι το πιο πιθανό είναι ότι θα τηρήσει ουδέτερη στάση και σε κάθε περίπτωση θα αποφύγει τα παζάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες πολλά στελέχη που είχαν συμπαραταχθεί μαζί του από το «σαμαρικό» μπλοκ, όπως ο Μάκης Βορίδης και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου συμβουλεύουν τον περιφερειάρχη να προβεί σε δήλωση στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη.