Στην πολιτική τάξη απέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την «κύρια ευθύνη
για την ελληνική παρακμή», μιλώντας στην εκδήλωση για την αποκατάσταση
της Δημοκρατίας, ενώ αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση επισημαίνοντας
ότι «με το ξέσπασμά της έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος για την ελληνική
δημοκρατία, αυτός που ξεκίνησε το 1974».

Παρουσία της πολιτειακής και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, εκπροσώπων της Ιεραρχίας, του επιστημονικού και ακαδημαϊκού κόσμου, αλλά και δεκάδων αντιστασιακών και διακεκριμένων φοιτητών και νέων επιστημόνων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για μια «Ελλάδα που έγινε Δημοκρατία, αλλά όχι σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία» και κάλεσε το κράτος, το οποίο χαρακτήρισε «τον μεγαλύτερο παραβάτη», να εφαρμόσει πρώτο τους νόμους και να αποδείξει ότι “«η ισονομία ισχύει για όλους, χωρίς εξαιρέσεις για τους ισχυρούς, ότι οι προβλέψεις του Συντάγματος δεν είναι κενό γράμμα, ότι τα οικονομικά βάρη κατανέμονται δίκαια , ότι η παιδεία και η υγεία δεν προσφέρονται μόνο στους προνομιούχους». Τότε μόνο, «παρά την κρίση και την φτώχεια που αναπόφευκτα πλήττει μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού, μπορούμε να περιμένουμε διέξοδο», σημείωσε.

«Η ευθύνη για την ελληνική παρακμή βαρύνει κυρίως την πολιτική τάξη που έχει την υποχρέωση να καθοδηγεί τις εξελίξεις και η αποδοκιμασία που δέχεται σήμερα το πολιτικό σύστημα είναι πολλές φορές ακατέργαστη μέσα στη γενίκευσή της, αλλά στον πυρήνα της δίκαιη», συνέχισε ο Κ. Παπούλιας, διευκρινίζοντας ότι «η διαμαρτυρία είναι δίκαιη και δικαιολογημένη, όχι όμως όταν εκφράζεται με συντεχνιακό αυτισμό και αδιαφορία για την κοινωνική πλειοψηφία» και καλώντας την ελληνική πολιτική τάξη «να κάνει τη δημοκρατία να λειτουργήσει, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, με αλλαγές που δεν έγιναν για δεκαετίες, στις οικονομικές και διοικητικές δομές, στη σκέψη και στις στάσεις ζωής».

Ο κ.Παπούλιας αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση επισημαίνοντας ότι «με το ξέσπασμά της έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος για την ελληνική δημοκρατία, αυτός που ξεκίνησε το 1974». Τόνισε δε ότι παρά την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, «η διοίκηση δεν εκσυγχρονίστηκε, οι σχέσεις πολιτών και πολιτικού συστήματος παρέμειναν πελατειακές, το κράτος δικαίου δεν αναπτύχθηκε επαρκώς, στην ελληνική κοινωνία επικράτησαν νοοτροπίες κοντόθωρες και καταστροφικές». «Η Ελλάδα έγινε δημοκρατία, αλλά όχι σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Δεν μπορέσαμε, παρά τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, να φτιάξουμε μια υγιή και ευρεία παραγωγική βάση για τη χώρα ούτε δομές διαφανούς διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας», τόνισε ο Πρόεδρος, αλλά χαρακτήρισε «κίνηση πανικού απέναντι στην ανεξέλεγκτη ισχύ των χρηματαγορών και των κερδοσκόπων» την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού μοντέλου. «Η ΕΕ θα πληρώσει τη μέχρι τώρα αδιαφορία της για την πορεία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος», είπε ο κ. Παπούλιας, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ενωση «θα ξεπεράσει την κρίση γιατί οι οικονομικές και κοινωνικές αντοχές της είναι επαρκείς και τα κοινά συμφέροντα των λαών της ισχυρά».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στη νέα γενιά, σημειώνοντας πως εκείνη θα υποφέρει περισσότερο από όλους καθώς «της παραδίνουμε μια χώρα που έφθασε στα όρια της χρεοκοπίας» .«Το λιγότερο που της οφείλουμε είναι να της διασφαλίσουμε καλύτερη παιδεία, ένταξη στην παραγωγή, να της δώσουμε προοπτική και επομένως, να δώσουμε προοπτική στη χώρα», κατέληξε ο Κ. Παπούλιας .