«Υπήρχαν δυνατότητες σοβαρότατης διαπραγμάτευσης και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέστρεψε κάθε δυνατότητα διαπραγματευτική που είχε η χώρα» δήλωσε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο fm.

«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες γιατί οδηγηθήκαμε σ’ ένα 3ο μνημόνιο 85 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσαμε κάλλιστα να το έχουμε αποφύγει, εφαρμόζοντας μία πολύ πιο σώφρονα πολιτική από τις ανοησίες, τις οποίες έκανε στον πρώτο της κύκλο αυτή η κυβέρνηση, η οποία σπατάλησε κάθε διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας» τόνισε κ. Καστανίδης και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο, το πρόγραμμα δεν βγαίνει, θα έχουμε εμβάθυνση των προβλημάτων της χώρας με τη συνέχιση του 3ου μνημονίου και έχουμε ταυτόχρονα σοβαρότατες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν τεράστιους κινδύνους».

Ο κ. Καστανίδης ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «να κάνει μια προσωπική υπέρβαση» και εξήγησε: «Ζητάει σήμερα ο κ. Τσίπρας τη σύμπραξη από μια αντιπολίτευση, την οποία καθύβριζε. Να κάνει μια προσωπική υπέρβαση και να πει, εν πάση περιπτώσει ίσως στο παρελθόν υπερέβαλε με το να χαρακτηρίζει τους αντιπάλους του, ως γερμανοτσολιάδες».

Ζήτησε και από την αντιπολίτευση «να κάνει και αυτή ένα βήμα» και σημείωσε: «Χρειάζεται να διαμορφωθεί μια καλύτερη πολιτική ατμόσφαιρα, όπου το πρώτο βήμα, πρέπει να κάνει ο υβριστής των πάντων, κ. Τσίπρας. Γιατί έχει απόλυτη ανάγκη και ο κόσμος και η χώρα, από το να βρεθεί μία κυβέρνηση με ό,τι καλύτερο διαθέτει, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και να ξαναθέσει επί τάπητος, το θέμα ενός εθνικού σχεδίου. Γιατί το 80% των θεμάτων της χώρας, είναι εκτός μνημονίου».