«Η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα, παραμένει ασφαλής, δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάποιο πρόβλημα» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM.

«Το θέμα το προσφυγικό και όλα αυτά που ζούμε- γιατί οι εξελίξεις είναι σημαντικές ακόμα και στο θέμα της τρομοκρατίας- αν μιλάμε γι’ αυτή την εποχή, πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι είναι δύσκολες οι μέρες και γενικότερα οι κρατήσεις στον παγκόσμιο τουρισμό έχουν μουδιάσει, γιατί τα πράγματα εξελίσσονται» ανέφερε η κ Κουντουρά, διευκρινίζοντας πως, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις των διεθνών εξελίξεων στον ελληνικό τουρισμό, «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να είναι μία ασφαλής χώρα, αυτό είναι κεντρική πολιτική».

«Κλείνουμε συμφωνίες με τους stakeholders του εξωτερικού , προωθούμε την πατρίδα μας, με μία στρατηγική, που να προωθείται η δυνατότητα, όχι μόνο να περάσουν καλά, αλλά να νιώσουν ασφαλείς όταν θα φέρουν εδώ τις οικογένειές τους», εξήγησε.

Όσον αφορά, εξάλλου, στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην τουριστική κίνηση η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά η κ. Κουντουρά σημείωσε ότι «ανάλογα από ποια αγορά θα έλθουν οι τουρίστες μπορεί κάποιοι να είναι και ευνοημένοι».

«Τα νησιά είχαν ένα ποσοστό 30% έκπτωση, δηλαδή ήταν 6,5% ο συντελεστής, γιατί είχαν τρεις συντελεστές διαφορετικούς -5%, 9% και 16%. Τα νησιά είχαν αυτή την μείωση του 30%, γιατί αλλιώς είναι ο ΦΠΑ 6,5%, 13% και 23%. Αυτή η μικρή αύξηση πιστεύω ότι, εάν αυξηθεί ο τουρισμός, δεν θα επηρεάσει. Αυτό το λέω γιατί στη Βρετανία π.χ. επειδή έχουν τη λίρα και με τη διαφορά του νομίσματος κερδίζουν, αλλά συγχρόνως πέσαν και τα καύσιμα , οπότε με τη διαφορά του εισιτηρίου πάλι κερδίζουν» ανέφερε.

Σχετικά με την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και πώς αυτή επηρεάζεται από την προσφυγικό και την οικονομική κρίση, η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι «η εικόνα της χώρας ήταν πάντα καλή όσον αφορά την ιστορία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τη φιλοξενία την οποία προσφέρουμε», ενώ «οι χώρες που μας στήριξαν και μας στηρίζουν όπως είναι η Γαλλία , η Αγγλία, η Γερμανία, οι παραδοσιακές χώρες του τουρισμού, όσον αφορά τον κόσμο είναι πολύ κοντά μας».

«Καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα έχει περάσει πολλά, καταλαβαίνουν ότι δεν έκανε όλα αυτά που έπρεπε να κάνει, από την άλλη όμως δεν νιώθουν ότι η Ελλάδα αξίζει να τιμωρείται με αυτόν τον τρόπο, γιατί θα πρέπει να βλέπουμε τους ανθρώπους ως ψυχές, όχι ως αριθμούς» είπε.