Το στίγμα της επομένης της συμφωνίας επιχείρησε να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή, καθώς από το Μέγαρο Μαξίμου θεωρείται δεδομένη η συμφωνία εντός των επόμενων ημερών και στα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων, μετά το θετικό απόηχο του Eurogroup της Δευτέρας.

Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για υλοποίηση του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος», το οποίο προεκλογικά εξήγγειλε το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη διαφαινόμενη συμφωνία με τους δανειστές επί των προαπαιτουμένων για τη δόση των “10 + 2” δισ. εντός της εβδομάδας που θα διασφαλίσουν και την ομαλή πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, παράλληλα με την υλοποίηση της συμφωνίας να επιταχύνουν και την εφαρμογή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης σε μια σειρά τομείς (δημόσια διοίκηση, αντιμετώπιση διαφθοράς, πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, Παιδεία, Περιουσιολόγιο, Κτηματολόγιο κ.ά.), ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η κοινωνία και να αποτυπωθεί σ’ αυτή «ένα ανεξίτηλο προοδευτικό ίχνος».

«Πρέπει να προχωρήσουμε παράλληλα με την υλοποίηση της συμφωνίας σε μεταρρυθμίσεις και τομές που θα δώσουν το στίγμα μίας αριστερής κυβέρνησης» σημείωνε κορυφαίος αξιωματούχος του Μεγάρου Μαξίμου μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα ανοιχτά ζητήματα («νόμος Κατσέλη», 100 δόσεις, ΦΠΑ στην εκπαίδευση) ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος είπε ότι διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν εμπλοκή στο χτεσινό Eurogroup. Επιτυχία εξάλλου της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε την εκ των πραγμάτων αποσύνδεση της πρώτης αξιολόγησης από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

Σημείωσε, ότι για την ελληνική κυβέρνηση τώρα είναι προτεραιότητα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας, ώστε να δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα το πράσινο φως από το EWG και τον SSM για την εκταμίευση των 10+2 δις Ευρώ. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η κοινωνία και υπογράμμισε ότι θα ήταν καταστροφικό, η κυβέρνηση να περιοριστεί απλώς και μόνο στην εφαρμογή του μνημονίου και τίποτε άλλο.

Η κοινωνία προσδοκά μεγάλες αλλαγές, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, να αφήσει ένα μεγάλο και ριζοσπαστικό δείγμα γραφής, να μείνει στην ιστορία, αλλάζοντας κατεστημένες δομές και αντιλήψεις.

Στόχος, τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν είναι να κερδίσουμε το παιχνίδι της επικοινωνίας, αλλά να κάνουμε βαθιές αλλαγές. Αναφερόμενος στους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, είπε ότι αυτοί είναι, η διοικητική μεταρρύθμιση, η υγεία και πρωτοβάθμια περίθαλψη, η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και η πάταξη των φαινομένων της διαφθοράς.

Την ίδια ώρα η άφιξη του κουαρτέτου των δανειστών αναμένεται να κλείσει μία μία συμβιβαστική λύση το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων που δεν είναι άλλο από τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και εν συνεχεία οι αλλαγές στις 100 δόσεις.