«Παρά τις συνθήκες της κρίσης, παρά τις συνθήκες της οικονομικής δυσκολίας, των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και ως κοινωνία έχουμε ακόμα τη δυνατότητα με πείσμα και σκληρή δουλειά, με όραμα, να δημιουργούμε, να παράγουμε έργο, έχουμε τη δυνατότητα με πείσμα και υπομονή να κάνουμε πολλά για να αλλάξουμε τη χώρα και την κοινωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας σήμερα την πρώτη μονάδα απεξάρτησης σε ελληνικές φυλακές, η οποία στεγάζεται σε αυτόνομη πτέρυγα στις φυλακές Διαβατών.

Ήδη 12 κρατούμενοι βρίσκονται εδώ και 10 μέρες στους νέους χώρους παρακολουθώντας το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ.

Αυτό το πρώτο βήμα να το ακολουθήσουν άλλα πολλά μεγαλύτερα στην προσπάθεια ενός εκδημοκρατισμού του σωφρονιστικού συστήματος στη χώρα, τόνισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας παράλληλα λόγο για ένα «παράθυρο ελπίδας».

«Αυτή η δομή είναι ένα παράθυρο για να δούμε οι απ’ έξω τι συμβαίνει μέσα. Κανένας άνθρωπος, κανένας πολίτης δεν μπορεί να θεωρείται πολίτης δεύτερης κατηγορίας που δεν έχει δικαιώματα. Ένα παράθυρο για να βελτιώσουμε αυτές τις συνθήκες ώστε οι μέσα να βλέπουν έξω στην ελπίδα και όχι στον φόβο, για να δημιουργήσουμε συνθήκες και προϋποθέσεις ώστε να πάρουν την απόφαση ζωής και να επανενταχθούν στον κοινωνικό περιβάλλον».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα επόμενα βήματα θα είναι η έναρξη συνεργασίας των φυλακών Κορυδαλλού με την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Αττικόν για την ψυχιατρική περίθαλψη κρατουμένων και η δημιουργία σχολείων δεύτερης ευκαιρίας μέσα σε τρεις φυλακές.

Μετά τα εγκαίνια της μονάδας, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργεί στις φυλακές Διαβατών και ενημερώθηκε από τους δασκάλους για τη λειτουργία του.

Στην ομιλία του στη διάρκεια των εγκαινίων, ο πρωθυπουργός εξήρε τη συμβολή του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου για την ολοκλήρωση της μονάδας και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη γιατί επί υπουργίας του, το 2010, αποφασίστηκε η δημιουργία της.

«Βρισκόμαστε στο κάστρο του φόβου και ανοίγεται ένα παράθυρο για να δουν οι από μέσα έξω και να διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια κοινωνία αλληλεγγύης», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι η λέξη-κλειδί είναι η κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων.

Ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ακόμη ότι η συγκεκριμένη μονάδα είναι μια πρωτότυπη μονάδα στην Ελλάδα αλλά είναι και πρωτότυπη ιστορικά η κίνηση του κ. Τσίπρα να επισκεφθεί τις φυλακές Διαβατών γιατί ποτέ στο παρελθόν πρωθυπουργός δεν έχει επισκεφθεί φυλακές.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Νοταράς είπε ότι τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ έχουν επιτυχία 70% και σε ετήσια βάση παρέχουν θεραπεία σε 3000 άτομα και σε 6000 μέλη των οικογενειών τους.

Ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε στα κελιά των χρηστών και στους χώρους προαυλισμού, συνομίλησε μαζί τους και τους συνεχάρη για την προσπάθεια που κάνουν.

Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Βαλεργάκης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.