Η Κύπρος δεν μπορεί να συναινέσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκαθάρισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, τονίζοντας ότι «παραμένουν οι λόγοι που ίσχυαν».

«Έχω ήδη προειδοποιήσει τους συναδέλφους στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων που έγινε πριν 10 μέρες, στα 23 και 24 (κεφάλαια). Όπως έχουν αυτή τη στιγμή, δεν θα συναινέσουμε», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός μιλώντας στη ΝΕΤ.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στα δύο κεφάλαια που αφορούν σε θεμελιώδη δικαιώματα, την δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία άνοιξε και πάλι το ζήτημα της ένταξής της στην Ένωση, ζητώντας σε ανταλλαγή με την περίθαλψη προσφύγων στα εδάφη της, την άρση της βίζας των πολιτών της προς την Ευρώπη, την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων ένταξής της – οι οποίες έχουν παγώσει – και την καταβολή οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ για την κάλυψη των εξόδων για τους πρόσφυγες, βρίσκοντας θερμή ανταπόκριση από τους περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες. Η χθεσινή επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, δύο εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές της Άγκυρας, επισφράγισε τη διπλωματική «νίκη» του Ερντογάν, προκαλώντας ποικίλα σχόλια από τους Γερμανούς πολιτικούς και τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας, τα οποία την χαρακτήρισαν «ικέτη».