Με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδωνα Παπαδόπουλο να κάνει λόγο για δύσκολα μεν μέτρα, αλλά παράλληλα με ριζοσπαστικές προτάσεις με κοινωνικό πρόσημο, και τον εισηγητή της ΝΔ Νίκο Παναγιωτόπουλο να κάνει λόγο για προσπάθεια του «Σίσυφου», ξεκίνησε στην Ολομέλεια, η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας της 20ης Ιουλίου.

«Κάνουμε το καθήκον μας απέναντι σε μια ιστορική χώρα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι διαφωνούμε ιδεολογικά με τα σκληρά και υφεσιακά μέτρα που μας επιβλήθηκαν από τους δανειστές μας. Αναλαμβάνουμε το βάρος της ευθύνης που μας αναλογεί. Δεσμευόμαστε ότι θα τιμήσουμε την υπογραφή μας, με δύσκολα μεν μέτρα, που θα συνοδεύονται όμως παράλληλα και με προτάσεις με ριζοσπαστικό κοινωνικό πρόσημο», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε, επίσης, για ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν, σημειώνοντας ότι «πολλοί υπουργοί έκαναν δεκτές βελτιωτικές προτάσεις, αναμένουμε παρεμβάσεις και άλλων υπουργών της κυβέρνησης».

«Τα μέτρα στο νομοσχέδιο είναι ένα πρώτο βήμα για την υλοποίηση της συμφωνίας που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία την 14η Αυγούστου», τόνισε και επιτέθηκε σε ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, κατηγορώντας τα για υποκρισία και για προσπάθεια να βάλουν εμπόδια στην ίδια ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

«Είναι εντυπωσιακό ότι αυτές οι ίδιες οι πολιτικές δυνάμεις, που έλεγαν ναι σε όλα για να αποφύγουμε την χρεοκοπία, που πρότειναν εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, τώρα αδιαφορούν για την εφαρμογή της συμφωνίας που ψήφισαν μαζί με εμάς», επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε, ακόμα, κρίσιμο ζήτημα για όλα τα πολιτικά κόμματα, την πορεία ελέγχου είσπραξης από τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και όλες τις υποθέσεις φοροδιαφυγής και διασπάθισης δημόσιου χρήματος, καθώς όπως είπε θα βοηθήσουν στην αντιστάθμιση ισοδύναμων μέτρων.

«Η αποτελεσματικότητα του οικονομικού επιτελείου καθορίζει και τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής με αριστερό πρόσημο κοινωνικής ευαισθησίας. Συνειδητά, εμείς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση, δίνουμε εξετάσεις για την συμβολή μας στην αναγέννηση της χώρας και στην απόδειξη ότι μπορεί να υπάρξει αριστερό πρόσημο για μια Ευρώπη που σέβεται αξίες και αρχές», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Τώρα είναι ώρα του λογαριασμού. Ψηφίσαμε ως σύνολο τη συμφωνία και στηρίξαμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί η εναλλακτική που είχαμε εκεί που οδηγήσατε την κατάσταση, ήταν η αποβολή της χώρας από την Ευρωζώνη, και μάλιστα με ξαφνικό θάνατο που θα ισοδυναμούσε με ολική καταστροφή», αντέτεινε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος κάνοντας λόγο για άνευ όρων παράδοση της χώρας.

«Εμείς σας είχαμε προειδοποιήσει για τη λαθεμένη τακτική σας. Τώρα πάλι από την αρχή. Τρίτο μνημόνιο. Είναι η μοίρα του Σίσυφου, να του ξεφεύγει ο βράχος λίγο πριν ανέβει στη κορυφή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, και προσέθεσε:

«Η ΝΔ είναι εδώ ως αξιωματική αντιπολίτευση, εκεί που την έταξε ο ελληνικός λαός. Για να ασκεί αντιπολίτευση, να ελέγχει την κυβέρνηση, να ψηφίζει τα σωστά και όχι τα λάθος και να αναδεικνύει το μέγεθος του λογαριασμού. Καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο γιατί είναι υφεσιακό, άδικο και ατελέσφερο».

«Εμείς λέμε δεν γίνεται έτσι. Είμαστε η παράταξη του κοινωνικού νεοφιλελευθερισμού, που βάζει πάνω από όλα όχι το συγκυριακό συμφέρον, αλλά το πατριωτικό καθήκον», είπε κλείνοντας ο κ. Παναγιωτόπουλος.