Ο λαός πρέπει να προσέλθει στην κάλπη της Κυριακής συμπεριλαμβάνοντας στα κριτήρια της ψήφου του, όχι το ποιος θα βγει κυβέρνηση, γιατί κυβέρνηση με προγραμματικές δηλώσεις το Μνημόνιο θα σχηματιστεί, αλλά τι αντιπολίτευση θα έχει. Αν ενισχυθεί το ΚΚΕ τότε θα μπορέσει να οργανώσει μια δυναμική λαϊκή αντιπολίτευση μέσα κι έξω από την Βουλή, ώστε και άμεσα μέτρα ανακούφισης να ληφθούν και ταυτόχρονα να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με τον ίδιο τον λαό στην εξουσία, ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας σε αποψινή του συνέντευξη στον Alpha.

Εκτίμησε ότι θα υπάρξει κυβέρνηση με κορμό το πρώτο κόμμα, και με καταγεγραμμένη την επιθυμία των αστικών κομμάτων, της αστικής τάξης και της ΕΕ για όσο το δυνατόν εκτενέστερο κυβερνητικό βίο, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο βίος αυτής της κυβέρνησης δεν εξαρτάται μόνο από τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και από την πορεία εξέλιξης της καπιταλιστικής κρίσης διεθνώς.

Ερωτηθείς γιατί ο λαός προτίμησε να εκδηλώσει την «αντιμνημονιακή» του διάθεση επιλέγοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι ο λαός, χωρίς να ευθύνεται καθ΄ολοκληρίαν ο ίδιος, πίστεψε στα απατηλά διλήμματα και στις ψεύτικες προσδοκίες για «κάτι καλύτερο» που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, και τελικά «από το «κάτι καλύτερο» βρέθηκε στο τρίτο και χειρότερο μνημόνιο».

Σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό του ΚΚΕ από την «Λαϊκή Ενότητα», είπε ότι καταρχήν το ΚΚΕ διαχωρίζεται από όλα τα κόμματα του αστικού κατεστημένου, επισημαίνοντας στην συνέχεια ότι «υπάρχουν δυνάμεις της αντιπολίτευσης που εμφανίζονται ως «αντιμνημονιακά» από την Χρυσή Αυγή ως την «Λαϊκή Ενότητα», φυσικά το καθένα με τις δικές του στοχεύσεις».

«Αυτά που λέει ο κ. Λαφαζάνης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμα χειρότερα μέτρα», είπε ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος αναφερόμενος στην πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβάνοντας και τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας, είπε ότι ήταν αδιέξοδη η πολιτική τους.

«Χρέος θα υπάρχει και με την δραχμή και με το ευρώ», είπε ο κ. Κουτσούμπας επισημαίνοντας ότι ο κ. Λαφαζάνης μιλά για παραμονή στην ΕΕ, αλλά και διαπραγμάτευση του χρέους εντός της Ευρωζώνης και τονίζοντας ότι «διαγραφή του χρέους σε αυτό το πλαίσιο, μόνο στη Δευτέρα Παρουσία γίνεται, το πολύ – πολύ να γίνει επιμήκυνση».

«Όσο την εξουσία κατέχουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι και η χώρα είναι στην ΕΕ δεν θα γίνει δεκτή διαγραφή χρέους, αυτή μπορεί να γίνει μόνο με ριζική αλλαγή του συστήματος, λαϊκή εξουσία και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων», είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένο σχέδιο στην κατεύθυνση αυτή. Ερωτηθείς πως θα γίνει η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, είπε «με απόφαση για κοινωνικοποιήσεις της λαϊκής εξουσίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι το ΚΚΕ είναι και κόμμα εξουσίας, όχι όμως της εξουσίας «δια αναθέσεως», αλλά ένα κόμμα που θα δώσει το «παρών» όταν ο λαός με τους αγώνες και με την ψήφο του δημιουργήσει τους νέους θεσμούς της λαϊκής εξουσίας με πραγματική συμμετοχή σε αυτούς και εργατικό – λαϊκό έλεγχο από την βάση ως την κορυφή αυτής της εξουσίας.