«Όλες οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ έτοιμες και προετοιμασμένες θα δώσουν την εκλογική μάχη» εκτίμησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Αμανατίδης, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ.

Για τη διάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ είπε «υπάρχει αποχώρηση των μελών και των στελεχών εκείνων, που επιλέγουν να πάνε με τη Λαϊκή Ενότητα» και πρόσθεσε ότι: «Θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της κοινωνίας θα στηρίξει τις επιλογές του Πρωθυπουργού για την πορεία της χώρας».

Αναφορικά με τον εκλογικό στόχο της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι η νίκη και η διευρυμένη πλειοψηφία και γιατί όχι η αυτοδυναμία.

Ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής της συμφωνίας από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αμανατίδης σημείωσε ότι «Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε τη σταθερότητα στη χώρα. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να διαπραγματευτούμε την απομείωση του χρέους. Είναι μια επιτυχία, που την είχαμε εμείς και κανείς άλλος όλο αυτό το διάστημα. Τα προηγούμενα χρόνια όλοι μιλούσαν για βιώσιμο χρέος. Επιτυχία είναι το να αναγνωρίζει όλη η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινότητα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο κι ότι θα πρέπει να γίνει απομείωσή του, συζήτηση και διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο».

Επιπλέον, ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική αναφορά στο «αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να καταθέσει η χώρα μας μέχρι το Μάρτιο του 2016, στο πλαίσιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής και της απόφασης της Ελληνικής Βουλής. Το ποιας πολιτικής δύναμης πρόγραμμα θα κατατεθεί, θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών».

Κληθείς να σχολιάσει την απώλεια της δεδηλωμένης της κυβέρνησης, ο κ. Αμανατίδης περιέγραψε ότι «η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορούσε να συνεχίσει, γιατί ουσιαστικά έχασε τη δεδηλωμένη λόγω της καταψήφισης της συμφωνίας από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ακόμη δεν μπορούσε να συγκυβερνήσει με άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες καταψηφίστηκαν τον Ιανουάριο. Επιπλέον, το 62% του «όχι» του ελληνικού λαού απέρριψε το παλιό πολιτικό σύστημα».

«Αυτή η Βουλή δεν μπορούσε να βγάλει κυβέρνηση. Η Δημοκρατία, λοιπόν επιτάσσει την ετυμηγορία  του ελληνικού λαού, δηλαδή εκλογές» υποστήριξε ο κ. Αμανατίδης.

Όσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο υφυπουργός είπε «θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει την αυτοδυναμία. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, το σε ποιες συνεργασίες πηγαίνεις το καθορίζουν πρώτα από όλα τα προγράμματα και το σχέδιο πορείας της χώρας – που είναι υποχρεωμένη και η Νέα Δημοκρατία και όλα τα κόμματα να καταθέσουν στον ελληνικό λαό και βέβαια το εκλογικό αποτέλεσμα».