Το συντονισμό σε διπλωματικό επίπεδο Ελλάδας και Κύπρου για την προώθηση των προτάσεων που κατέθεσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού αποφάσισαν ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τις συνομιλίες που είχαν σήμερα στη Λάρνακα.

Σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός κάλεσε την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να μελετήσουν σοβαρά τις προτάσεις αυτές, τονίζοντας πως «ο Κύπριος πρόεδρος, με το πακέτο των προτάσεών του, βρίσκεται ένα βήμα μπροστά στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού».

Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι το Κυπριακό αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας ότι «η λύση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Επίσης, επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να επανενώνει την Κύπρο, να τερματίσει την τουρκική κατοχή και να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον κ. Χριστόφια καθ’ οδόν προς το Ισραήλ. Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη (21-22/7) θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.