Η νύχτα των μεγάλων αποφάσεων για την Ελλάδα και το μέλλον της στην ευρωζώνη, έφτασε. Η Βουλή αυτή την ώρα καλείται να αποφασίσει αν θα «περάσουν» τα σκληρά μέτρα που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο ή όχι.

Το αποτέλεσμα είναι λίγο –πολύ γνωστό. Τα μέτρα θα περάσουν με την ψήφο των κοινοβουλευτικών ομάδων της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και ενός κομματιού του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό είναι και το «μεγάλο» στοίχημα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στοίχημα που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις από  τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και έπειτα.

Αν οι απώλειες στη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας είναι μεγάλες για το κυβερνών κόμμα τότε τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ούτε καν το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεδομένου πως κάτι τέτοιο δεν το απέκλεισε ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

Την ίδια στιγμή, το παρασκήνιο έχει φουντώσει ενώ δίχως τέλος είναι και οι ενδοκυβερνητικές κόντρες.  Μπροστάρηδες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και στελέχη της Αριστερής πλατφόρμας που πλέον δηλώνουν ανοιχτά και σε κάθε τόνο πως θα καταψηφίσουν τα μέτρα απόψε.

Από κοντά και η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου που στη συνδιάσκεψη των προέδρων του Κοινοβουλίου προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να… «τρενάρει» την όλη διαδικασία ενώ το ίδιο προσπάθησε να κάνει και στην ολομέλεια όπου ανέβηκε στο βήμα της προέδρου για λίγο και μετά έδωσε την θέση της στον Αλέξη Μητρόπουλο.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και ξεκινάει η κρισιμότατη ονομαστική ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει τις εξελίξεις.