«Ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται», ήταν μέχρι χθες η φράση κλειδί που επαναλάμβανε τα τελευταία χρόνια ο εκάστοτε κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν τον ρωτούσαν για το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.

Κι όμως. Τον τελευταίο ανασχηματισμό τον προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τον είχε προβλέψει το σύνολο των υπουργών, αλλά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που δεν απέκλειαν την αξιοποίησή τους. Ωστόσο, και αυτή τη φορά, οι «εκπλήξεις» ήταν πολλές προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, μεταμεσονύχτιες συνεδριάσεις, αποστολή sms και τηλεφωνήματα κοντά στο ξημέρωμα. Πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί έμαθαν ότι εξέρχονται από την κυβέρνηση, από τα μέσα ενημέρωσης!

Τρεις υπουργοί και ένας υφυπουργός δεν ορκίστηκαν μαζί με τους άλλους, καθώς χρειάζεται η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και οι νομικές τροποποιήσεις που φέρνουν οι δομικές αλλαγές στα υπουργεία. Πρόκειται για τους Δ.Ρέππα, Χ.Καστανίδη, Μ.Χρυσοχοΐδη και Χ.Παμπούκη, οι οποίοι θα έχουν και επίσημα τους τίτλους τους μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει σήμερα το «Έθνος», η αντίστροφη μέτρηση για το κλείδωμα του ανασχηματισμού άρχισε το βράδι της Πέμπτης από το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Είχε προηγηθεί και μεσημεριανό ραντεβού στο οποίο υπήρξε καλό κλίμα.

Από το βράδι της Πέμπτης η λίστα βρισκόταν στα χέρια των συνεργατών του πρωθυπουργού, οι οποίοι άρχισαν να ειδοποιούν τους ενδιαφερόμενους. Δύο από τους «αποχωρούντες» είχαν λάβει το σχετικό μήνυμα, ενώ μετά τις 12 το βράδι πήραν τα πρώτα sms οι νεοεισερχόμενοι.

«Δεν με ενημέρωσε κανείς» είπε η Άννα Νταλάρα, ενώ ο Σπύρος Βούγιας ομολόγησε: «από την τηλεόραση έμαθα ότι δεν συμμετέχω».