Με μια εικόνα ξεκίνησε την παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ, η συνπρόεδρος των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς. Πρόκειται για μια φωτογραφία σε πρωτοσέλιδο γερμανικής εφημερίδας, που έδειχνε έναν αποκαμωμένο Έλληνα συνταξιούχο που είχε πέσει κάτω από την κούραση περιμένοντας στη σειρά έξω από ένα ΑΤΜ.

«Εγώ αυτό συγκράτησα από ολόκληρη την εβδομάδα» είπε η Ρ. Χαρμς και πρόσθεσε : « Νομίζω ότι αυτή η φωτογραφία απεικονίζει τόσο τα αίτια που οδήγησαν τους Έλληνες στο να ψηφήσουν με 61% «οχι», όσο και τον παραλογισμό της κατάστασης.(…) Όμως, η ελπίδα για την προκοπή είναι συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή ένωση. Και αυτό είναι το δικό σας καθήκον», είπε η κα Χαρμς απευθυνόμενη προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Κύριε Τσίπρα» πρόσθεσε, «αυτήν την στιγμή, είσαστε ο ισχυρότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας, τουλάχιστον όσο εγώ μπορώ να θυμηθώ. Ελπίζω λοιπόν ότι εσείς θα είσαστε εκείνος ο οποίος θα οδηγήσει το λαό του σε μια προοπτική μεταρρυθμίσεων, με τάξη, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και βεβαίως φέρουν ευθύνη και οι Ευρωπαίοι».

Η επικεφαλής των Πρασίνων τόνισε στη συνέχεια ότι οι λέξεις «μεταρρύθμιση και τρόικα» προκαλούν φόβο, γιατί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της τρόικας είναι κάτι που πραγματικά τρομάζει κάνεις.

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να καταγράψει με ακρίβεια τους τρόπους με τους οποίους σκέφτεται να μεταρρυθμίσει τις συντάξεις ώστε να είναι δίκαιες, ή να αλλάξει το φορολογικό σύστημα, ή τη διοίκηση του κράτους.

Σχετικά με το χρέος, η κα Χαρμς υπογράμμισε :

«Πρέπει να εγκαταλείψουμε μια λάθος πολιτική που αφορά στο χρέος, οφείλουμε να αναζητήσουμε μια λύση που δεν θα εξυπηρετεί μόνο τους Έλληνες αλλά και άλλες χώρες που μαστίζονται από την κρίση. Τότε πια θα έχουμε πραγματική δικαιοσύνη και ευρωπαϊκή φιλοσοφία.

Κύριε Τσίπρα, γνωρίζω ότι δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος, ή δεν μπορεί να σταματήσει κανείς τον χρόνο. Απ’ότι φαίνεται όλα κρέμονται σε αυτήν την εβδομάδα. Αυτήν την εβδομάδα θα ληφθούν οι αποφάσεις. Σας παρακαλώ λοιπόν να ακούσετε εκείνους που επιθυμούν την ευρωπαϊκή λύση» τόνισε η κα Χαρμς.