«Είναι γνωστές και δεδομένες» οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να βοηθήσει, ώστε να ξεπεραστεί η ελληνική κρίση, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία που να μην είναι ετεροβαρής για την Ελλάδα και να είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι «ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει πρωτοστατήσει για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη» και προσέθεσε: «Οι προσπάθειες συνεχίζονται, και όλοι ευχόμαστε στις σημερινές πολύ σοβαρές εξελίξεις να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος ενημέρωσε τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών για τις δραστηριότητες και τις αποστολές του σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικές κρίσεις, λόγω συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών, από το Νεπάλ και τη Νιγηρία, μέχρι τη Συρία και το Ιράκ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ομήρου, αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, είπε ότι «η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, οριστικά, αμετάκλητα και ανέκκλητα» και τόνισε: «Είναι αδιανόητο, ως Ευρωπαίοι πολίτες να σκεφτούμε ότι θα ήταν δυνατόν η Ελλάδα να μην συνεχίσει να μετέχει στην ευρωζώνη και στην ΕΕ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε την ευχή στην σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί να πετύχουν μια βιώσιμη λύση, προκειμένου να τελειώσει το δράμα του ελληνικού λαού, τονίζοντας πως παράταση του χρόνου και της αγωνίας θα επιφέρει περισσότερη ζημιά στην ελληνική οικονομία.

Οι κκ Ομήρου και Νεοφύτου εξήραν τη συνεισφορά του κ. Στυλιανίδη στα θέματα ανθρωπιστικών κρίσεων στη διεθνή πολιτική σκηνή, λέγοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντική και αναδεικνύει τον ρόλο της ΕΕ μέσα στο ευρύτερο παγκόσμιο περιβάλλον.

Στις συναντήσεις συζητήθηκαν, επίσης, η οικονομική κρίση και οι μεγάλες προκλήσεις για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής Γιούνκερ, καθώς και ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων, περιλαμβανομένου του κυπριακού Κοινοβουλίου, στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.