Παρότι η 15η Απριλίου είναι εμφανιστεί ως η «μεγάλη ημέρα» για το ποια θα ήταν τα επόμενα βήματα σωτηρίας της χώρας, το πρόγραμμα που παρουσίασε τελικά ο πρωθυπουργός ήταν ένα γενικό περίγραμμα προθέσεων, με αποτέλεσμα να μην πειστούν ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε οι αγορές και οι ξένοι παράγοντες.

Όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», όλοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν γιατί ο Γ, Παπανδρέου δεν ανακοίνωσε τα μέτρα την περασμένη Παρασκευή. Μάλιστα η στάση του Πρωθυπουργού φούντωσε τα σενάρια περί ανασχηματισμού, αλλά και περί πρόωρων εκλογών, ακόμη και στις αρχές Ιουνίου.

Μια πρώτη και εύκολη εξήγηση για την επιλογή του πρωθυπουργού να μην ρίξει τώρα λάδι στη φωτιά είναι η ανησυχία των στελεχών της κυβέρνηση και του ΠΑΣΟΚ για εκτεταμένες αντιδράσεις πολιτών κατά την παρουσία υπουργών και βουλευτών στην επαρχία τις ημέρες του Πάσχα.

Μια δεύτερη εξήγηση μπορεί να είναι ότι το πακέτο των μέτρων δεν είναι ακόμη έτοιμο. Και τούτο διότι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου για τα μέτρα, από τα οποία η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξοικονομήσει τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Μια τρίτη ερμηνεία, που δίνεται από πολλούς, είναι ότι ο Γ.Παπανδρέου σχεδιάζει την πρωτοβουλία η οποία συζητιέται εδώ και ένα μήνα έντονα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ: να παρουσιάσει δηλαδή τα μέτρα όταν πρέπει, κατευθείαν στη Βουλή με το σχετικό νομοσχέδιο, για να μην αφήσει χρόνο για εκδήλωση μεγάλων κοινωνικών αντιδράσεων.