Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου και της Συνόδου Κορυφής στις 25 του ίδιου μήνα, κατά την οποία θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το μηχανισμό στήριξης της Eυρωζώνης, ξεκινά κρίσιμες επαφές με τους Ευρωπαϊους ηγέτες.

Αύριο ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφτεί το Βερολίνο, όπου την Τρίτη θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Πριν τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της Γερμανίας. Συγκεκριμένα θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Φράνκ -Βάλτερ Στάινμαϊερ, τον συμπρόεδρο των Πρασίνων, Τζεμ Έτσντεμιρ, τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), Γκίντο Βεστερβέλε, καθώς επίσης και με την Συμπρόεδρο των Πρασίνων, Κλαούντια Ροτ. Μια μέρα πριν τη συνάντηση με τη Μέρκελ, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο Humboldt.

Την Τετάρτη ο Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στο Ελσίνκι, όπου θα θα έχει συνάντηση με τη Φιλανδή ομόλογό του Μάρι Κιβινιέμι. Στη Φινλανδία ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Σάουλι Νιϊνίστο (Sauli Niinisto), ο οποίος θα παρουσιάσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, καθώς επίσης και με την πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος, Jutta Urpilainen.

Ένας ακόμα σταθμός εν όψει της συνόδου κορυφής του Μαρτίου είναι και η συνεδρίαση του του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου, στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μέγαρο Μουσικής.

Σχετικά με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας η Γερμανία και η Φινλανδία ήταν οι δύο χώρες που κράτησαν την πιο σκληρή στάση στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.