Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας και Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Μαριάνο Ραχόι είχε σήμερα στη Μαδρίτη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος κ. Ραχόι, παρέθεσε γεύμα εργασίας στα μέλη της αποστολής της Νέας Δημοκρατίας, όπου συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Μετά το τέλος της συνεργασίας των αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συναντήθηκα με το συνάδελφο και φίλο, κ. Μαριάνο Ραχόι, Πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας. Ελλάδα και Ισπανία, υπό σοσιαλιστική διακυβέρνηση σήμερα, βρίσκονται μπροστά σε μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Και οι δύο χώρες μας πρέπει να ξαναβρούν το δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης, με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και με ουσιαστικά μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας. Με τον αρχηγό του Λαϊκού κόμματος της Ισπανίας, συμφωνήσαμε στην ανάγκη για συνολική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στις χώρες της Ευρωζώνης. Και συμφωνήσαμε, κυρίως, στην ανάγκη ανάπτυξης. Ανάπτυξη είναι το μυστικό στην οικονομία.

Συμφωνήσαμε στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στην περιστολή της δημόσιας σπατάλης, για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και, βεβαίως, για χάραξη μιας κοινής -επιτέλους- Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε για τις κρίσιμες εξελίξεις στις χώρες της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και για τις προκλήσεις που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Συζητήσαμε, επίσης, για το έντονο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, που έχει πάρει πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη κοινών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο -όπως είπαμε- μιας κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Για παράδειγμα, στο ζήτημα της πρόληψης και της επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών. Σήμερα, ως Αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία και το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, και αύριο ως Κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ξαναβρεί η Ευρώπη το δρόμο της Συνοχής, το δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας».

Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, στην επίσκεψή του στην Ισπανία, συνοδεύουν ο Αντιπρόεδρος του κόμματος, Βουλευτής κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών, Βουλευτής κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. κ. Σταύρος Παπασταύρου, ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου κ. Άγγελος Υψηλάντης, ο τ. Ευρωβουλευτής και Ειδικός Σύμβουλος Επιτρόπου για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων κ. Μανώλης Μαυρομάτης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου κ. Γιώργος Μουρούτης.