Συγκρούσεις και δεξίωση

Καλημέρα σε όλους. Ημέρα τιμής και επετείου η σημερινή, 24η Ιουλίου. Ημέρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο θα γίνει η καθιερωμένη δεξίωση, όπως είθισται, ενώ την ίδια στιγμή η πολιτική ζωή κινείται σε ρυθμούς συγκρουσιακούς, αλλά την ώρα που θα είναι δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επέλθει «ειρήνη».

Οικοδεσπότης ο Πρόεδρος

Εκεί, στον μεγάλο κήπο του Προεδρικού, θα βρεθεί η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, πολιτικοί και άλλοι καλεσμένοι, αλλά και οι αντιστασιακοί της περιόδου της Χούντας. Θα είναι η πρώτη μεγάλη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα, και θα έχει ενδιαφέρον πώς θα κυλήσει η βραδιά.

Η συνύπαρξη στο κιόσκι

Θέλω πραγματικά όμως να δω, και αυτό μου το είπαν πολλοί χθες στη Βουλή, πώς θα είναι σήμερα το βράδυ κάτω από το περίφημο κιόσκι οι πολιτικοί αρχηγοί δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τυπικοί διάλογοι ή θα ανάψει φωτιά; Θα είναι έκπληξη αν υπάρξει ένταση. Θα έχουν ενδιαφέρον όμως οι διάλογοι.

Η διαχωριστική γραμμή που έσβησε χθες

Ζήτησα από έναν βετεράνο πολιτικό να μου πει τι ξεχώρισε από τη συνέντευξη Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ. Και μου είπε ξεκάθαρα ότι έχει αποφασίσει να μην μένει τίποτα αναπάντητο ειδικά όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, ακόμα και αν τα βέλη προέρχονται εκ των έσω, ακόμα και αν είναι από τοτέμ της παράταξης με όνομα βαρύ σαν ιστορία. Η διαχωριστική γραμμή που υπήρχε στην αντιμετώπιση Καραμανλή και Σαμαρά από τον Μητσοτάκη δεν υπάρχει πια από χθες, όπως μου είπε με νόημα.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η στήλη σάς είχε ενημερώσει εγκαίρως ότι η περίφημη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δύσκολα θα γινόταν εντός του καλοκαιριού, όταν άλλοι έλεγαν το αντίθετο. Και επιβεβαιώθηκε, καθώς ο πρωθυπουργός χθες το βράδυ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Σία Κοσιώνη και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Επειδή πολλά λέγονται και εντός της ΚΟ της ΝΔ, ήταν σαφής η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη -και αυτή πήγαινε και σε υποστηρικτές του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά- ότι «ζήτημα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών από την Τουρκία δεν υφίσταται».

Η γραμμή άμυνας για ΟΠΕΚΕΠΕ

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα έχω γράψει αναλυτικά πολλές φορές. Πάμε να δούμε τι κρατάμε από όσα είπε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός. Είπε ότι το ζήτημα με τον οργανισμό είναι διακομματικό και υπήρχαν προβλήματα στις διασταυρώσεις των επιδοτήσεων. «Το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αφορά μόνο τη σημερινή κυβέρνηση, είναι ένα διαχρονικό και διακομματικό πρόβλημα. Επί 40 χρόνια, μια ολόκληρη γενιά έμαθε να εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Η απόφαση της διάλυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ ήρθε πριν την ευρωπαϊκή εισαγγελία», είπε ο πρωθυπουργός. Αυτό, όπως μου είπε ανώτερη κυβερνητική πηγή, δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί τις επιθέσεις που γίνονται χωρίς απαντήσεις και δεν υπάρχει περίπτωση να σηκώσει τις αμαρτίες και άλλων. Και μου σημείωσε ότι το κρίσιμο από εδώ και πέρα είναι να αποδοθούν ευθύνες, να επιστραφούν τα κλεμμένα και να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί.

Στήριξη σε Βορίδη – Αυγενάκη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους υπουργούς της ΝΔ που χειρίστηκαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι που όπως έμαθα ικανοποίησε τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. «Να αποσυρθεί το αίτημα των κομμάτων για Προανακριτική. Δεν βλέπουμε ποινικές ευθύνες υπουργών. Μόνο ο κ. Ανδρουλάκης πιστεύει ότι δεν έχει στελέχη μπλεγμένα», είπε ο πρωθυπουργός σε μια κίνηση να κλείσει εσωκομματικά μέτωπα.

«Εδώ είναι η ταμπακιέρα»

Το ΠΑΣΟΚ έπεσε στην παγίδα. Όχι επειδή του την έστησε κάποιος, αλλά γιατί μόνο του επέλεξε να καταγγείλει αυτό που -όπως φαίνεται- εφάρμοζαν στελέχη του. Η «τεχνική λύση» στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτή που τώρα εμφανίζεται ως ποινικά ενοχοποιημένη πρακτική, ήταν η ίδια που επικαλούνται στελέχη και μελη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, το εντόπισε και το είπε καθαρά δυσκολεύοντας το ΠΑΣΟΚ ξανά: «Εδώ είναι η ταμπακιέρα». Αν κάποιος υπουργός συναίνεσε στην τεχνική λύση, είναι ποινικά υπόλογος, αλλά αυτός που επωφελήθηκε από την ίδια τεχνική λύση… δικαιολογείται; Δεν βγάζει νόημα. Και δεν μπορεί να γίνεται πολιτική έτσι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε το ζήτημα στην ουσία του, λέγοντας πως αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για να γίνει μια «πολιτική, βαθιά πολιτική και πολύ σοβαρή» συζήτηση με την εξεταστική. Όχι για να συγκαλυφθούν τυχόν ευθύνες – αλλά για να ξεκαθαριστούν όλα και μάλιστα διαχρονικά, ώστε να λυθεί μια και καλή το ζήτημα που κόστισε τόσο στη χώρα.

Η γαλάζια ζημιά

Σε μυστικά κυλιόμενα γκάλοπ που είναι σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου αποτυπώνεται, μου έλεγε άνθρωπος που γνωρίζει, η δημοσκοπική ζημιά που προκάλεσε στην κυβέρνηση το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα ότι είχε αρχίσει να ανακάμπτει μετά το σφυροκόπημα που δεχόταν εκείνη την περίοδο, θυμίζω για την τραγωδία των Τεμπών και τους χειρισμούς της σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Η φθορά κινείται στο 3,5% σε αυτή τη φάση, ωστόσο με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται αλλά και την αντεπίθεση στην οποία έχει περάσει βάζοντας στο κάδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη φαίνεται ότι παγιώνεται με τους δημοσκόπους να εκτιμούν ότι σε λίγο θα ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία. Πάντως το κλίμα θα συνεχίσει να είναι τεταμένο, αν σκεφτεί κανείς ότι την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου θα συζητούνται οι αγροτικές επιδοτήσεις στη Βουλή σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, με το πολιτικό θερμόμετρο να ξεπερνά πλέον τους 40 βαθμούς σε μόνιμη βάση!

«Αντί για κουπεπέ σας φώναζαν ΟΠΕΚΕΠΕ;»

Την Τρίτη 29 Ιουλίου θα συζητηθεί η πρόταση για την Εξεταστική Επιτροπή (πρόταση ΝΔ) και την Τετάρτη 30 Ιουλίου οι προτάσεις για την Προανακριτική Επιτροπή (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά) όσον αφορά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που παραμένει ψηλά στην επικαιρότητα. Και αυτό από ό,τι διαπιστώνω γίνεται και στη Βουλή, όπου κατά κάποιον τρόπο το «ζόρι» το τραβάνε οι βουλευτές που προέρχονται κυρίως από την Κρήτη. Όπως και τα πειράγματα, όπως αυτό που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο εντευκτήριο της Βουλής. Σε πηγαδάκι βουλευτών ο ένας εκ των οποίων εκλέγεται στο πολυπληθέστερο και πανέμορφο νησί της Ελλάδας, άκουσε τον συνάδελφό του να τον ρωτάει με χιουμοριστική διάθεση το εξής: «Όταν ήσασταν μικροί στην Κρήτη αντί για κουπεπέ σας φώναζαν ΟΠΕΚΕΠΕ;».

Το νερό – νεράκι

Άλλο θέμα της καθημερινότητας είναι να μην πούμε «και το νερό, νεράκι». Γι’ αυτό και χθες έγινε μεγάλη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό (είπε με νόημα, κόντρα σε όσα διακινούνται, πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό), για το πρόβλημα της λειψυδρίας και παρουσιάστηκαν πέντε βασικοί άξονες. Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας, ενώ η στάθμη των φραγμάτων είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Το τρομακτικό είναι ότι στην Αττική τα αποθέματα έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με το 2022.

Η «εκκαθάριση» των ΑΕΙ

Και να πάμε στα θέματα της καθημερινότητας που, όπως σας έχω σημειώσει πολλές φορές, ενδιαφέρουν πρωτίστως τον πρωθυπουργό που δίνει μεγάλη σημασία, στο πλαίσιο αυτό, και στο νομοσχέδιο «σκούπα» που κατέθεσε χθες το υπουργείο Παιδείας για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν και διατάξεις που αφορούν τα θέματα ασφαλείας και αντιμετώπισης των φαινομένων βίας στα ΑΕΙ. Τι εντόπισα στις πολλές σελίδες του; Εκτός της υποχρεωτικής τοποθέτησης συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ακόμα ότι τα ΑΕΙ υποχρεούνται να καταρτίσουν και εσωτερικούς κανονισμούς μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2025, προθεσμία που ωστόσο μπορεί να παραταθεί ένα εξάμηνο με απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Και όπως έμαθα, αυτό συνδέεται και με τη χρηματοδότησή τους. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν στην κυβέρνηση πως θα γίνει «εκκαθάριση» στα ΑΕΙ και θα επιβληθεί ο νόμος και η τάξη για να μην υπάρχουν φαινόμενα ανομίας και βίας.

Τα επόμενα βήματα Καραμανλή

Για την παραπομπή του Κώστα Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο για την τραγωδία των Τεμπών γνωρίζουμε. Από εδώ και πέρα, αναμένεται να κληρωθούν με σφαιρίδια τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου που θα ελέγξουν την κατηγορία κατά του πρώην υπουργού. Θα είναι υπεύθυνοι ώστε να κάνουν όλες τις ανακριτικές πράξεις και τη συλλογή εγγράφων, αρμοδιότητες που το Σύνταγμα και ο Κανονισμός δίνει στην Προανακριτική. Η κλήρωση θα γίνει, μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, σε δημόσια συνεδρίαση. Άρα να υπολογίζουμε μετά τις 20 Αυγούστου.

Πρωταγωνιστής ο Λαμπρούλης

Πέρασα χθες από τη Βουλή και είδα ότι ο πρωταγωνιστής ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Λαμπρούλης, που τα έβαλε πρώτος με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές από όλα τα κόμματα που, όταν τον συναντούσαν στους διαδρόμους της Βουλής, του έδιναν συγχαρητήρια για τον τρόπο που χειρίστηκε την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας κατά την προχθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση.

Μικρό καλάθι για ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά

Μια νέα κίνηση συζητήθηκε χθες πολύ στο Κοινοβούλιο και ήταν αυτή για την κοινή τροπολογία που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την επιστροφή της 13ης σύνταξης, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης κ.ά. Ηταν η δεύτερη φορά σε 10 μέρες περίπου που είχαμε κοινή κοινοβουλευτική δράση και αυτό έδωσε αφορμή για ποικίλα σχόλια σχετικά με το μέλλον. «Κρατήστε μικρό καλάθι. Είναι νωρίς ακόμη για το εάν θα ξαναβρεθούν μαζί», μου είπε πρόσωπο που ξέρει τις υπόγειες διεργασίες στα δύο κόμματα.

Η Πεντέλη έναν χρόνο μετά

Έναν χρόνο μετά, στην Πεντέλη, όλοι θυμήθηκαν το περσινό δύσκολο καλοκαίρι, όταν πυρκαγιές προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε σχολεία της περιοχής. Με παρέμβαση του τότε υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, τα προβλήματα λύθηκαν έγκαιρα, αφού κατάφερε και εξασφάλισε 500.000 ευρώ από το υπουργείο και σε συνεργασία με τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε προχώρησε η αποκατάσταση των ζημιών σε όλα τα κτίρια. Επί της ουσίας έγιναν καθαρισμοί, τεχνικές αποκαταστάσεις και βελτιώσεις σε Γυμνάσια, Λύκεια, Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς σε Νέα και Παλαιά Πεντέλη, με συνέπεια να υπάρχει καθησυχασμός στις εύλογες ανησυχίες των κατοίκων για το πώς θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν τον ξέχασαν και τον κάλεσαν στην άτυπη παράδοση του επίσης ανανεωμένου Κλειστού Γυμναστηρίου Νέας Πεντέλης.

Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές τα σπουδαία για το Χρηματιστήριο

Τον Αύγουστο, το αργότερο στις αρχές φθινοπώρου, αναμένονται τα σπουδαία για την εξαγορά ή όχι του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τον όμιλο Euronext. Πλέον, είναι αρκετά πιθανό ο όμιλος Euronext να καταθέσει βελτιωμένη πρόταση εξαγοράς, δεδομένου ότι είναι θετικές οι αποτιμήσεις που δίνονται για τη μετοχή της Ελληνικά Χρηματιστήρια Αθηνών, του ομίλου δηλαδή στον οποίο ανήκει το ελληνικό Χρηματιστήριο. Σας έχω μιλήσει ήδη σε προηγούμενο χρόνο μέσα από τη στήλη για τα οφέλη που θα προκύψουν από μία πιθανή εξαγορά, τόσο για την ελληνική χρηματαγορά, όσο και για την ελληνική οικονομία και φυσικά για τις επιχειρήσεις που είναι ήδη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, αλλά και για αυτές που θα ακολουθήσουν. Επομένως κάθε θετική εξέλιξη είναι ευπρόσδεκτη, τόσο από το κυβερνητικό επιτελείο, όσο και από την ίδια την αγορά και τις επιχειρήσεις.

Τα πολλαπλά στοιχήματα για την Dimand

Ως ιδιαίτερα αισιόδοξη εμφανίστηκε η Eurobank Equities κατά την αξιολόγησή της για την Dimand. Αυτό που διαβάζω στην ανάλυσή της είναι ότι παρά τις προκλήσεις της αγοράς και την πτωτική χρηματιστηριακή επίδοση με -22% το 2024, η Dimand κατάφερε να πετύχει σημαντικά ορόσημα, όπως η πώληση των έργων, του νέου κτιρίου γραφείων της PwC στην Κηφισίας, που πουλήθηκε ως ιδιοκτησία στην Eurobank, και του κτιριακού συγκροτήματος Hub 26 στη Δυτική Θεσσαλονίκη, και με αυτόν τον τρόπο αποδέσμευσε κεφάλαιο, ενισχύοντας τη ρευστότητα και τη δυναμική της επενδυτικής της δραστηριότητας. Παρότι η πώληση του Μινιόν αλλά και του νέου κτιρίου γραφείων που νοικιάζουν τα ΕΛΤΑ -πρώην ΕΕΔΕ- στην Πατησίων αλλά και για τον Πύργο Πειραιά μετατέθηκαν για το 2025, η ολοκλήρωση της συμφωνίας για το project Skyline και η ανάκαμψη της κερδοφορίας έστειλαν θετικά σήματα για την πορεία της εταιρείας. Το 2025 διαμορφώνεται πλέον ως χρονιά-σταθμός για την Dimand. Στο επίκεντρο βρίσκονται 13 έργα που προβλέπεται να ολοκληρωθούν την περίοδο 2025-2028 και εκτιμώμενα συνολικά κέρδη 170 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων περίπου 34 εκατομμύρια ευρώ θα έρθουν μόνο μέσα στο 2025.

«Πόλεμος» εξωδίκων στον Σύνδεσμο Εταιρειών Πληροφορικής

Στο «κόκκινο» οδηγείται η αντιπαράθεση στον Σύνδεσμο Εταιρειών Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), με την αντιπαράθεση μεταξύ Uni Systems διά της Έφης Κουτσουρέλη και της διοίκησης του Συνδέσμου, η οποία έχει λάβει πλέον νομικές διαστάσεις. Με εξώδικη απάντηση, ο ΣΕΠΕ απέρριψε κατηγορηματικά τις καταγγελίες της Uni Systems περί παρανομίας στη σύνθεση του πρόσφατα εκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου και παρατυπίας στη συμμετοχή της προέδρου, Γιώτας Παπαρίδου, μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται η νομιμότητα της συμμετοχής της εταιρείας «Κ&Π ΤΕΧΝΙΚΗ» και της Γ. Παπαρίδου στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου. Ο ΣΕΠΕ από την πλευρά του ξεκαθαρίζει πως η εν λόγω εταιρεία είναι εγγεγραμμένο μέλος από το 2018, χωρίς να έχει τεθεί θέμα αμφισβήτησης της εγγραφής ή υποβολής αίτησης ακύρωσης εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων. «Η συμμετοχή της κας Παπαρίδου είναι πλήρως νόμιμη και απορρέει από την εγκυρότητα της εγγραφής της εταιρείας και της ιδιότητάς της ως διαχειρίστριας», επισημαίνεται στο εξώδικο. Σας θυμίζω εδώ ότι προ του εξωδίκου-απάντηση του ΣΕΠΕ, προηγήθηκε εξώδικο από πλευράς της Έφης Κουτσουρέλη.

Προσδοκίες «γεννούν» οι επιδόσεις Goody’s, Everest, La Pasteria και Flocafe

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον βλέπω τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου Evergood, που διαχειρίζεται τα γνωστά εστιατόρια Goody’s, Everest, La Pasteria και Flocafe. Κι αυτό γιατί τα καθαρά του κέρδη μετά τους φόρους έφτασαν το 2024 τα 12,4 εκατομμύρια ευρώ. «Αγκάθι» αποτελεί ίσως ο υψηλός δανεισμός που είναι 101 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο ο συγκεκριμένος όμιλος φαίνεται ότι αποτελεί ένα από τα «πετράδια» του στέμματος που έχει το CVC στα χέρια του. Και που πρόκειται αργά ή γρήγορα να πουλήσει αρκετά ακριβά, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα αυτά γεννούν υψηλές προσδοκίες. Υπό την προϋπόθεση ότι θα βρει τα χρήματα που ζητάει. Στόχος πάντως είναι να πουληθούν όλα μαζί και όχι τμηματικά. Πάντως, θα πρέπει να σας πω ότι τόσο η εστίαση όσο και οι κατεψυγμένες ζύμες (Χρυσή Ζύμη και Ελληνική Ζύμη) είναι περιουσιακά στοιχεία στα οποία ποντάρει πολλά το γνωστό fund, στο ενδεχόμενο μίας πώλησης. Προκειμένου να βάλει αρκετά παραπάνω εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του, από αυτά που δαπάνησε αποκτώντας πριν από μερικά χρόνια τον όμιλο Vivartia, και έχοντας ήδη πουλήσει τη Δωδώνη στους αδελφούς Σαράντη (Όλυμπος) αλλά και τον Μπάρμπα Στάθη στην Ideal Holdings.

Υπό ανακαίνιση η Σχολή Μωραΐτη

Η Σχολή Μωραΐτη μαζί με τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα σας θυμίζω ότι πρόσφατα εξαγοράστηκαν από τον διεθνή εκπαιδευτικό όμιλο Inspired Group, ο οποίος εκτός της επένδυσης για την εξαγορά του ιστορικού σχολείου, επενδύει και στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Μαθαίνω ότι ο νέος ιδιοκτήτης προχωράει αυτή την περίοδο σε ανακαίνιση των σχολικών εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα των αιθουσών διδασκαλίας, προκειμένου να είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με τη νέα σχολική χρονιά. Αποτελώντας ένα ακόμα κομμάτι του παζλ, στο ιδιαίτερα κινητικό περιβάλλον με διαδοχικές επενδύσεις που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Νεότερο μνημείο το πατρικό σπίτι του Θεοδωράκη

Στην κρίση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού τίθεται σήμερα, όπως μαθαίνω, με αντικείμενο τον χαρακτηρισμό του ως νεότερου μνημείου, το πατρικό σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά. Το συγκεκριμένο κτίριο κουβαλάει συμβολικό και ιστορικό φορτίο, καθώς συνδέεται με την παιδική και εφηβική ηλικία του συνθέτη και αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην πορεία του. Σήμερα λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού, αφιερωμένος στη μνήμη των δύο αδελφών, φιλοξενώντας εκδηλώσεις, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.