Διπλωματική εμπλοκή ξέσπασε χθες στη Λιβύη για την ευρωπαϊκή αποστολή με επικεφαλής τον Ευρωπαίο επίτροπο μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Έλληνα υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Θάνο Πλεύρη, και τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Μάλτας.
Και μπορεί κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στην Τρίπολη και τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Ντμπέιμπεχ, τον υπουργό Εξωτερικών, Αλ-Μπαούρ, τον υπουργό Εσωτερικών Τραμπέλσι και τον υπουργό Εργασίας Αλ-Αμπέντ –τη μόνη αναγνωρισμένη δηλαδή κυβέρνηση από τον ΟΗΕ– να επιβεβαιώθηκε η κοινή δέσμευση των δύο πλευρών για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης των μεταναστών, με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία να διαμηνύει στη Δυτική Λιβύη ότι θα τη βοηθήσει να κρατήσει παράνομους μετανάστες, καλώντας τη να αποτρέψει τις αναχωρήσεις προς την ΕΕ και παράλληλα να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες πίσω στην πατρίδα τους, ωστόσο στη Βεγγάζη οι συναντήσεις ναυάγησαν. Για την ακρίβεια δεν ξεκίνησαν καν…
Το παρασκήνιο που οδήγησε στο ναυάγιο
Σύμφωνα με ανώτατη πηγή πληροφόρησης που συμμετείχε στην ευρωπαϊκή αποστολή, ο στρατηγός Χαφτάρ επιχείρησε να στήσει παγίδα προκειμένου να νομιμοποιήσει de facto την κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης, καθώς η σύνθεση της αντιπροσωπείας δεν ήταν ίδια με αυτή που είχε προσυμφωνηθεί.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος αντιλήφθηκε άμεσα την παγίδα που πήγε να στηθεί και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, καθώς η συνάντηση είχε συγκεκριμένο χαρακτήρα με μονοθεματική ατζέντα το μεταναστευτικό και χωρίς τη συμμετοχή σύσσωμης της κυβέρνησης του Χαφτάρ.
Τα μέλη της ευρωπαϊκής αποστολής ανέμεναν λόγω ζέστης εντός των αεροσκαφών, μέχρι να τελεσφορήσουν οι συζητήσεις, κάτι που δεν συνέβη.
Ο Χαφτάρ έμεινε ανένδοτος και η συνάντηση ναυάγησε την ίδια στιγμή. Για να προκαταλάβει μάλιστα τις εξελίξεις άμεσα η κυβέρνηση της Βεγγάζης εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τους Ευρωπαίους αξιωματούχους –συμπεριλαμβανομένου του επιτρόπου– ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae) και τους κάλεσε να αποχωρήσουν αμέσως από τη χώρα. Έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση των διπλωματικών αρχών, καθώς όπως τόνισε «δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που διέπουν την είσοδο και την παραμονή διπλωματών και αλλοδαπών, όπως προβλέπονται από τις αποφάσεις της λιβυκής κυβέρνησης».
Στο Μαξίμου σήμερα ο Θάνος Πλεύρης
Λίγες μόνο ώρες μετά την επίσκεψη αυτή στη Λιβύη και με τις μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη να συνεχίζονται με αφίξεις – ρεκόρ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Θάνος Πλεύρης, αναμένεται στις 12:00 να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο τραπέζι η εφαρμογή σκληρότερων μέτρων –σε δύο επίπεδα: κράτηση και αναστολή ασύλου– για την αντιμετώπιση του φαινομένου που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, να προϊδεάζει για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων λέγοντας: «Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την κατάσταση με αποφασιστικότητα, σεβόμενη τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μετανάστευση αλλά και χωρίς καμία διάθεση να γίνει η πατρίδα μας ξέφραγο αμπέλι».
Πρόσθεσε δε ότι η δράση θα αναπτυχθεί σε τρία επίπεδα: Επαφές με τις δύο κυβερνήσεις στη Λιβύη, διαχείριση επιχειρησιακά στη θάλασσα και διαχείριση επίσης επί του ελληνικού εδάφους και ξεκαθάρισε: «Η Λιβύη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη της Λιβύης περνάει και από την Αθήνα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε πρωτοφανές αυτό που συνέβη στην Ανατολική Λιβύη χθες και εξήγησε ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει, συνεπώς απαιτούνται πιο αποδοτικά, όπως είπε, μέτρα, τα οποία και θα αντιστρέφουν τη λογική της προσέλκυσης.