Σε κλίμα έντονης αλλά παραγωγικής αντιπαράθεσης, εξελίχθηκε η συζήτηση για τις τροπολογίες στο κείμενο θέσεων του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με φόντο τρία βασικά ζητήματα: τις τράπεζες, τις υποδομές και το κράτος δικαίου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Θέσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εξήγησε πως από τις 17 συνολικά τροπολογίες που είχαν κατατεθεί, τελικά προχωρούν σε ψηφοφορία μόλις τρεις. Για τις υπόλοιπες, έγιναν βήματα για την επίτευξη συνθέσεων.

Στο θέμα της τραπεζικής πολιτικής, ο Παύλος Πολάκης τάχθηκε υπέρ της επιστροφής βασικών τραπεζικών πυλώνων υπό δημόσιο έλεγχο. Συγκεκριμένα, πρότεινε την επαναφορά της Εθνικής Τράπεζας σε πλειοψηφικό δημόσιο έλεγχο, ώστε να μπορεί να ασκεί ρυθμιστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας και στη χάραξη επιτοκιακής πολιτικής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η «επανάκτηση στρατηγικών τομέων» είναι καθοριστικής σημασίας για τη συγκρότηση ενός «αντίπαλου πόλου στο κράτος Μητσοτάκη».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, σημείωσε ότι το κλειδί δεν είναι η πλειοψηφία των μετοχών αλλά η ουσία του ελέγχου. Επισήμανε ότι η επικαιροποιημένη θέση της Επιτροπής κάνει λόγο για «στρατηγικό ποσοστό» που εξασφαλίζει ουσιαστικό έλεγχο χωρίς απαραίτητα πλειοψηφική συμμετοχή.

Στο επίκεντρο της δεύτερης τροπολογίας βρέθηκαν οι παραχωρήσεις βασικών υποδομών, όπως αεροδρόμια, λιμάνια και οδικοί άξονες. Ο Π. Πολάκης επέμεινε ότι πρέπει να επιστρέψουν στον δημόσιο έλεγχο ώστε να αξιοποιούνται για το δημόσιο όφελος, ιδίως μέσω των εσόδων από τον τουρισμό. Από την άλλη, ο Διονύσης Καλαματιανός υποστήριξε ότι μια τέτοια ακύρωση θα επιβάρυνε το κράτος με τεράστια κόστη. Πρότεινε, αντίθετα, την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, που θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερους όρους χωρίς νομικές ή οικονομικές επιβαρύνσεις.

Το τρίτο θέμα, που σχετιζόταν με το δικαστικό σύστημα και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του, κατέληξε σε συνθετική λύση και αποσύρθηκε από την ψηφοφορία. Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε ο Γιάννης Ματζουράνης, συμφωνήθηκε να μην ιδρυθεί δεύτερη σχολή δικαστών, αλλά να ενισχυθεί ριζικά η υφιστάμενη: να αυξηθούν οι εισακτέοι, να αλλάξει το περιεχόμενο σπουδών και να εμπλουτιστεί το διδακτικό προσωπικό. Παράλληλα, προτείνεται η αναλογία δύο δικαστικών υπαλλήλων ανά έναν δικαστή και ενοποίηση προανάκρισης-ανάκρισης για υποθέσεις υψηλού δημοσίου ενδιαφέροντος.

Πηγή: ΑΠΕ