Στο «New Space» αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο «9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών» την Παρασκευή, 12/4. «Με έχει συναρπάσει. Είναι όλες αυτές οι ευκαιρίες που μας δίνονται στους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς. Εκεί πέρα βλέπουμε το μέλλον, εκεί που άλλα πράγματα στις δυο διαστάσεις στη γη κολλάνε, βλέπεις πως σου δίνεται η ευκαιρία από ψηλά να δεις πιο ξεκάθαρα το τι γίνεται. Όταν έχει πλημμύρες, φωτιές, διάφορα πολεοδομικά ζητήματα, η λύση έρχεται από ψηλά. Με το σύστημα μικροδορυφόρων θα έχουμε πληροφορία με τεράστια ακρίβεια για όλους όσοι τη χρειαστούν για πολιτική προστασία, πολεοδομία, για τις παραλίες σχετικά με την παράνομη χρήση παραλιών. Τεράστια ευκαιρία και τεράστια πρόκληση για έναν μηχανικό να εξερευνήσει κομμάτια, που δεν είχε στο μυαλό του», είπε.

Ο υπουργός, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε και στον ψηφιακό βοηθό, που άρχισε τη λειτουργία του από τις 12 Δεκεμβρίου 2023, λέγοντας ότι «καθημερινά άνθρωποι ψάχνουν και βρίσκουν λύσεις. Πάνω από πέντε με έξι χιλιάδες ερωτήσεις κάθε μέρα, παραπάνω από 650 χιλιάδες ερωτήσεις στο σύνολο. Αν αυτό το ανάγουμε σε τηλεφωνήματα ή mail στο Δημόσιο, αντιλαμβανόμαστε πόσο χρήσιμος είναι. Συνεχίζουμε με πολλές άλλες τέτοιες προσεγγίσεις για την τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία, την δικαιοσύνη κ.ά.».

Δημήτρης Παπαστεργίου

Ο υπουργός, στο μεταξύ, επεσήμανε ότι «σκοπός δεν είναι μόνο να καταναλώνουμε ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη), αλλά να παραγάγουμε και τεχνητή νοημοσύνη και αυτό μπορεί να γίνει με δικά μας μοντέλα και δικές μας υποδομές, data centers αλλά και τον υπερυπολογιστή». Όσον αφορά στην κυβερνοασφάλεια, αναφέρθηκε στον φορέα, ο οποίος δημιουργήθηκε με νομοθεσία και πέρασε από τη Βουλή πριν από περίπου έναν μήνα. «Σκοπός είναι να απλώσουμε αυτό το δίχτυ προστασίας, όχι μόνο σε σχέση με τις κρίσιμες κρατικές υποδομές, αλλά και σε 2000 φορείς, οι οποίοι υπάγονται στη νέα ευρωπαϊκή οδηγία NIS 2».

Ο κ. Παπαστεργίου μίλησε και για την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου, για τη μετάβαση των υποθηκοφυλακείων στα κτηματολογικά γραφεία και υπογράμμισε ότι «σε ένα εύλογο διάστημα θα μπορέσουμε να εξομαλύνουμε τελείως και τη διαδικασία των μεταβιβάσεων και να πάμε σε μεταβιβάσεις αυθημερόν, τις οποίες έχουμε βέβαια, αλλά σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν κτηματολογικά προβλήματα».

Δημήτρης Παπαστεργίου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, τόνισε ότι «είναι μια εξαιρετική εποχή για τους μηχανικούς, υπάρχει πολλή δουλειά στον κλάδο, κάνουν άλματα οι μηχανικοί αυτήν την περίοδο». Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «ο μηχανικός είναι συνδεδεμένος με την καθημερινότητα. Είναι ένας κλάδος συνδεδεμένος με την ανάπτυξη της χώρας», ενώ συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για έναν κλάδο, στον οποίο λειτουργούν όλα ηλεκτρονικά και αυτό θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, καθώς τελειώνουμε τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, που περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα σχετικά με μια αδειοδότηση».