Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως αυτός συμπεριφέρεται ως influencer και έχει την ίδια λογική με κόμματα που διακινούν θεωρίες συνωμοσίας.

«Θεωρώ ότι είναι από τα πιο χαρακτηριστικά ζητήματα παραποίησης πραγματικότητας και κυρίως να μπερδευτεί ο κόσμος. Εδώ μιλάμε για ένα θέμα, το οποίο είναι μη θέμα ως προς την ουσία του ζητήματος των Τεμπών. Μιλάμε για το ανθρώπινο λάθος, για να συνεννοηθούμε. Μιλάμε για ένα σύνολο συνομιλιών. Θα το πω άλλη μια φορά, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να μη χάνουμε την ουσία: Αν υπάρχει ζήτημα διαρροής, να το ερευνήσει η δικαιοσύνη· και το ερευνά, αυτό είναι άλλο θέμα, αλλά εδώ έχουμε 15 συνομιλίες. Βγήκαν στη δημοσιότητα οι συνομιλίες αυτές και μία εξ αυτών τη μέρα εκείνη φαίνεται ότι δεν βγήκε σωστά. Τη μεθεπόμενη ημέρα όλα τα sites, η δημόσια τηλεόραση, βγάλαν και αυτοί τη συνομιλία σωστά. Όλες οι υπόλοιπες συνομιλίες και αυτή συνηγορούσαν στο ανθρώπινο λάθος, αυτή τελικά αφορούσε άλλο συρμό. ΟΚ, ειπώθηκε, εξηγήθηκε. Την ίδια μέρα βγήκε η ομολογία του μοιραίου σταθμάρχη. Ήταν όλα καθαρά. Δεν υπήρχε κανείς που να αμφισβητεί. Ακόμα και οι πιο σφοδροί πολέμιοι της κυβέρνησης, του ΟΣΕ, όσων συνέβησαν, ουδέποτε αμφισβήτησαν το ανθρώπινο λάθος. Και έχει ανοίξει ένα θέμα εδώ και περίπου ένα μήνα, το οποίο δεν καταλήγει πουθενά. Υπήρχε κανένας λόγος ο οποιοσδήποτε, όποιος κι αν είναι αυτός, να παραποιήσει κάτι, για να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη για κάτι που ήταν λυμένο;», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η αντιπολίτευση διατηρεί ζητήματα στην επικαιρότητα γιατί δεν έχει αφήγημα και δεν έχει πρόγραμμα και αντιπρόταση. Ο πρωθυπουργός στην πρώτη του τοποθέτηση, στο πρώτο του διάγγελμα, στην πρώτη του απεύθυνση προς τους πολίτες μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, μίλησε κυρίως για ανθρώπινο λάθος, το οποίο συναντήθηκε με διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους, οι οποίες όλες διερευνώνται. Όλοι μας έχουμε πει ότι πρόκειται και για ανθρώπινο λάθος και ερευνώνται όλα τα υπόλοιπα. Και στο τέλος της ημέρας πέρασε παραπάνω από ένας χρόνος με πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα χρόνους και έτσι θέλω να πιστεύω ότι θα είναι πάντοτε στο εξής η Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη προχωράει, προχωράει σε απολογίες κατηγορουμένων, προχωράει σε έρευνα όλων των πτυχών, κάνει και δεύτερες πραγματογνωμοσύνες, διεξάγει έρευνες. Και προσέξτε, ω του θαύματος, καμία από αυτές τις έρευνες, καμία από αυτές τις επιμέρους εργασίες της δικαιοσύνης, που πολύ σωστά κάνει τη δουλειά της, δεν επιβεβαιώνουν καμία από τις θεωρίες συνωμοσίας της αντιπολίτευσης. Μέχρι να διαψευστούν οι θεωρίες συνωμοσίας συντηρούνται με πομπώδη τρόπο και όταν διαψεύδονται είναι μονόστηλο και πάμε στο επόμενο. Γιατί δεν τους νοιάζει η αλήθεια. Τους νοιάζει να πολιτικοποιήσουν ένα τραγικό δυστύχημα, να εκμεταλλευτούν τον πόνο των ανθρώπων και να κάνουν ευρωεκλογές με καμπάνια τα Τέμπη. Αυτό είναι τραγικό».

«Το ίδιο, ακριβώς, αφήγημα των fake news του λαϊκισμού, η ίδια λογική των λεφτόδεντρων επανέρχεται με περιτύλιγμα έναν influencer. Ο κ. Κασσελάκης συμπεριφέρεται ως influencer, παίρνει αποσπασματικά διάφορα και τα υιοθετεί. Έχει φτάσει στο σημείο πλέον να έχει την ίδια, ακριβώς, ρητορική με τα κόμματα που διακινούσαν θεωρίες συνωμοσίας. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης γράφει ένα άρθρο με θέματα τα οποία ακόμα τα ερευνά η Δικαιοσύνη και έως τώρα φαίνεται ότι αποτελούν θεωρίες συνωμοσίας ή ζητήματα τα οποία δεν επιβεβαιώνονται από κανέναν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν θα σχολιάσω ξανά τις θεωρίες συνωμοσίας. Το γεγονός ότι κάνει τον δικαστή, ότι παίρνει θέση για θέματα που η δικαιοσύνη ουδέποτε έχει επιβεβαιώσει, ότι κουνάει το δάχτυλο, ότι συκοφαντεί. Λέει, για παράδειγμα, ότι έχουμε εμείς δυνατότητα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, ενώ δεν είμαστε καν ελεγχόμενοι για τίποτα, ούτε ως κόμμα ούτε ως φυσικά πρόσωπα. Αυτό λέγεται συκοφαντική δυσφήμιση».

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας τόνισε ότι το κράτος οφείλει να προστατέψει όλους τους μαθητές, όπου κι αν φοιτούν, ενώ σημείωσε ότι είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση των γονέων. Παράλληλα, δήλωσε ότι στα ζητήματα της παιδικής κακοποίησης και του bullying όλα τα κόμματα πρέπει να είναι ενωμένα.

«Είναι σημαντικό να πληρώνουν οι γονείς των παιδιών, που καταστρέφουν μια δημόσια περιουσία, και όχι συνολικά ένας φορολογούμενος. Είναι ένα αυτονόητο που δεν ακούστηκε πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό για σοβαρά ζητήματα, που έχουν να κάνουν με βιντεοσκόπηση άλλων μαθητών, και για σοβαρά ζητήματα να υπάρχουν αυστηρές ποινές, γιατί δεν θα μπει τέλος σε αυτά τα φαινόμενα, τα οποία είναι θλιβερά και είναι και γροθιά στο στομάχι», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το βίντεο, το οποίο έδειξε χθες το υπουργείο Παιδείας, πραγματικά ήταν συγκλονιστικό. Αξίζει να το δουν όλοι οι γονείς, όλοι όσοι έχουμε παιδιά, όσοι θέλουμε να κάνουμε παιδιά, όλοι οι πολίτες συνολικά σε αυτή τη χώρα. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να βρεθείς σε αυτό το σημείο και πρέπει να μιλάς από πριν και να μιλάς και αν δεις και κάποιον δίπλα σου. Αυτόν, λοιπόν, τον χαρακτήρα έχει αυτή η καμπάνια. Ο πρώτος και βασικός χαρακτήρας είναι η ευαισθητοποίηση. Μην την υποτιμούμε την ευαισθητοποίηση. Υπάρχουν παιδιά, τα οποία μπορεί να μένουν σιωπηρά για κάτι απλό, το οποίο συμβαίνει κατ’ αναλογία των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Και αυτή η σιωπή να είναι μια ανοχή, που να οδηγήσει σε πιο βίαιες πράξεις. Υπάρχουν γονείς που μπορεί να βλέπουν σημάδια στα παιδιά τους και να φοβούνται, γιατί μπορεί να νιώθουν απροστάτευτοι. Το δεύτερο, λοιπόν, κομμάτι έχει να κάνει με μια συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος», σημείωσε.

«To stop-bullying.gov.gr τι είναι; Είναι μια κεντρικοποίηση της αντιμετώπισης ενός προβλήματος. Κεντρική διαχείριση καταγγελιών. Παρακολούθηση καταγγελιών. Ενημέρωση των γονέων για τις καταγγελίες. Εκπαίδευση των ψυχολόγων, οι οποίοι έχουν διπλασιαστεί στα σχολεία και των ειδικών κοινωνικών λειτουργών. Με λίγα λόγια έρχεται το κράτος και πολλές επιμέρους ενέργειες, που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, τις κάνει κεντρικά. Γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν αντιμετωπίζουν όλα τα σχολεία αυτό το σοβαρό θέμα με την ίδια σοβαρότητα. Μπορεί να μην έχουν την ίδια υποδομή, μπορεί να μην έχουν το ίδιο θάρρος όλοι οι καθηγητές. Οφείλει, λοιπόν, το κράτος να έρθει, να το καλύψει και να προστατεύσει όλους τους μαθητές, όπου κι αν φοιτούν».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα δύο θαλάσσια πάρκα, ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για μια ανακοίνωση, όπου πολιτικοποιείται ένα αμιγώς περιβαλλοντολογικό ζήτημα.

«Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Εδώ μιλάμε για κάτι το οποίο είναι περιβαλλοντολογικό. Οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης σχεδιάζονται και θα προσδιοριστούν με βάση και στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τίποτε άλλο και ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, που είναι η μόνη διαφορά που έχουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, ευελπιστούμε να επιλυθεί σε επίπεδο διεθνούς δικαίου, όπως έχουμε πει και τίποτα άλλο. Από κει και πέρα, ξεκαθαρίζουμε ότι αυτό δεν έχει να κάνει καθόλου με κάποια πολιτική κίνηση στο πολιτικό πεδίο. Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, συνεχίζουμε τον διάλογο. Από κει και πέρα, δεν είμαστε αφελείς. Αξιολογούμε κάθε ενέργεια ξεχωριστά και δεν υπάρχει καμία διάθεση για υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».