Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για τη Θεσσαλονίκη, τόνισε ο πρωθυπουργός σχετικά με τα φαινόμενα βίας, μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΙ, και σημείωσε ότι υπάρχει πιο αυστηρός αντιρατσιστικός νόμος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις για το bullying στα σχολεία. Πολλά περιστατικά, είπε, ξεκινούν από εκεί και γι’ αυτό η πλατφόρμα ενεργοποιείται άμεσα. Προσπαθούμε να τα εντοπίσουμε νωρίτερα αυτά τα φαινόμενα, τόνισε και σημείωσε ότι έχει ενταθεί η παρουσία της αστυνομίας στις γειτονιές γιατί δρα αποτρεπτικά.

Όσο χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να απλοποιούμε την σχέση του πολίτη με το κράτος μπορούμε να βγάζουμε περισσότερους αστυνομικούς στο δρόμο. Αν δείτε τα στατιστικά της εγκληματικότητας θα δείτε μια αισθητή βελτίωση αλλά αυτό δεν αντανακλάται στο αίσθημα του πολίτη.

Υπάρχει πρόοδος στις υποθέσεις που αφορούν την Greek Mafia και έχουμε δει θετικά δείγματα και αναφέρθηκε επίσης στην οπαδική βία όπου αναμένεται η ολοκλήρωση της έρευνας για τον θάνατο του αστυνομικού στο Ρέντη.

«Κάποιοι προσπαθούν να χτίσουν καριέρες στα Τέμπη»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τα Τέμπη και τα περί μπαζώματος αλλά και εξαφάνισης βαγονιών. «Είναι πολύ στενάχωρη αυτή η συζήτηση και οφείλω να δώσω συγκεκριμένες απαντήσεις. Δεν θέλουμε fake news στον δημόσιο διάλογο γιατί αδικούν το μέγεθος της τραγωδίας. Τον λόγο έχει η δικαιοσύνη και αυτή θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και για το μπάζωμα και τα βαγόνια.

Είναι σημαντικό ότι η δικαιοσύνη επέλεξε να έχει δεύτερο πραγματογνώμονα, σημείωσε και πρόσθεσε: «Τι να συγκαλύψουμε ακριβώς με το μπάζωμα; Θυμάμαι τις εικόνες και τις μυρωδιές ήταν ότι πιο δύσκολο έχω κάνει στη ζωή μου. Έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος και να γίνουν έρευνες αν υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι. Τότε ψάχναμε ακόμα σορούς και μιλούν κάποιοι για μπάζωμα; Λυπάμαι και οργίζομαι. Η δουλειά από τους επιχειρησιακούς παράγοντες έγινε όσο καλύτερα γίνεται. Για τα βαγόνια διερωτήθηκε: τι έγινε εξαερώθηκαν; Συγκρούονται δυο αμαξοστοιχίες και ξαφνικά δυο βαγόνια εξαφανίστηκαν, αυτό μου λέτε;»

«Γι αυτό επειδή εγώ σέβομαι τιμώ και σκύβω το κεφάλι στις οικογένειες των θυμάτων και έχουν το δικαίωμα να είναι οργισμένες λέω: είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά είναι ανυπόστατα. Το έχει πει η ίδια η πυροσβεστική. Όλα αυτά ήταν επιχειρησιακές ενέργειες. Θέλω να θυμηθείτε το κλίμα εκείνων των ημερών. Κάποιοι προσπαθούν να χτίσουν καριέρες πάνω στα Τέμπη. Και απάντησε ότι εννοεί τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Όσοι πιστεύουν είπε ακόμα ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα μπορούν να καταθέσουν αίτημα προανακριτικής αλλά με συγκεκριμένα στοιχεία. Πρώτος εγώ θέλω να μάθω την αλήθεια. Αυτή τη στιγμή ο σιδηρόδρομος είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι καθώς κουβαλάει παθογένειες δεκαετιών», σημείωσε.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι πάνω από 800 ευρώ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα και όπως είπε «η κυβέρνηση απαντά με μέτρα κατά των ανατιμήσεων και με αυξήσεις μισθών με τον στόχο να είναι ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος τα 950 έως το 2027».

«Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό», τόνισε. Είπε ότι έχουν γίνει ήδη πολλές παρεμβάσεις και πρόσθεσε ότι «η πρόσφατη παρέμβαση έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν υψηλά οι τιμές αφού μειώθηκαν οι συντελεστές κόστους, υπογράμμισε. Θύμισε ότι αυξήθηκε το επίδομα γέννας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επιδείξει βούληση να παρέμβει με πρόστιμα που ξεπερνούν τα 16 δις ευρώ. Το πρόβλημα, είπε, δεν είναι το πρόστιμο αλλά η δυσφήμιση και σημείωσε ότι τα πρόστιμα εισπράττονται.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι πάνω από 800 ευρώ αλλά δεν μπορώ να σας πω ακόμα πόσο.

Δεν θα δώσουμε επίδομα Πάσχα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να περιμένουν οι ευάλωτοι επίδομα Πάσχα. Έχουμε να υλοποιήσουμε έναν πολύ δύσκολο προϋπολογισμό και έχουμε κάνει πρόσθετες παρεμβάσεις με τον τομέα της υγείας.

Την 1η Απριλίου θα γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού και αν έχουμε κάτι θα γίνει προς το τέλος του χρόνου. Θα μπορούσα να πω εκλογές έρχονται θα δώσουμε κάτι αλλά δεν θα δώσουμε επίδομα Πάσχα.

Πρεμιέρα για τα απογευματινά χειρουργεία

Ο στόχος μας είναι να πούμε ότι μέσα στα επόμενα 4 χρόνια άλλαξε κάτι στο ΕΣΥ, είπε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για τον τομέα της υγείας. Σήμερα ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία και θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστικά και αυτοί που θα έπρεπε να διαμαρτύρονται είναι οι κλινικάρχες γιατί τους κόβουμε δουλειά. Θα έχουν πρόσβαση, είπε ακόμα, στα απογευματινά χειρουργεία εκείνοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η πανδημία άφησε πολλές πληγές αλλά και διπλάσιες ΜΕΘ και έχουμε εκτός από τον τακτικό προϋπολογισμό και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εμείς δεν θέλουμε πανεπιστήμια της αρπαχτής

Θα περίμενα με το ΠΑΣΟΚ να ρίξουμε γέφυρες συνεννόησης, τόνισε ο πρωθυπουργός και ρωτήθηκε ποια πανεπιστήμια θα έρθουν στη χώρα. Θα προχωρήσουμε στην αλλαγή στο άρθρο 16 τόνισε και είπε ότι δεν θέλουμε πανεπιστήμια της αρπαχτής. Ήδη σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν κολλέγια με τους αποφοίτους να μπορούν να διοριστούν ακόμα και στο δημόσιο. Το μόνο που λείπει είναι η ακαδημαϊκή ισοτιμία.

Το ΠΑΣΟΚ λες και μπήκε στη μηχανή του χρόνου, τόνισε και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα συνταγματικότητας. Θα υπάρξουν προσφυγές προέβλεψε στο ΣτΕ.

Ας περιμένουμε είπε ακόμα να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον όσων θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το 2025 θα δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα του νόμου, σημείωσε.

«Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2016 για εμένα αφορά και τον Κασσελάκη»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τον Στέφανο Κασσελάκη και τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για τα επχιειρηματικά του. «Ομιλώ και ως παθών. Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε ένα νόμο που δεν επέτρεπε επιχειρηματική δραστηριότητα σε πολιτικούς και συγγενείς τους. Στοχοποίησαν τότε εμένα και την σύζυγό μου. Προσαρμοστήκαμε. Αλλά ο νόμος εξακολουθεί να ισχύει. Κανείς δεν μπορεί να του πει πως έβγαλε τα λεφτά του στην Αμερική και αν έχει αστακοκάραβα ή βιτζότρατες. Μας κουνάει όμως και το δάχτυλο; Όταν έχει βγει ο κ. Κοντονής και έχει μιλήσει για το τι γινόταν τότε και ο κ. Τσίπρας και λέει mea culpa δεν πειράζει που κρεμάσαμε 10 ανθρώπους στα μανταλάκια»;

«Η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που άκουσα ποτέ ότι προσέγγισα τον Κασσελάκη»

Για το αν προσέγγισε τον κ. Κασσελάκη είπε είναι αδιανόητο να λέγονται τέτοια πράγματα. Είναι η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που έχω ακούσει ποτέ μου. Δεν ξέρω τι σκεφτόταν όταν το είπε.

Για την υπόθεση με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ο πρωθυπουργός είπε: «Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί όχι μόνο από την δικαιοσύνη αλλά και από το ΥΠΕΣ. Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Κάνουμε κι εμείς τη δική μας έρευνα».

«Η υπόθεση Μπελερη επηρέασε αρνητικά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις»

Για το αν ανησυχεί για την ακροδεξιά είπε ότι διαχρονικά η ακροδεξιά είχε μια διακριτή παρουσία στη χώρα μας με διαφορετικούς σχηματισμούς. Υπήρχε πάντα δεξιά της ΝΔ αλλά όχι στο βαθμό να προκαλέσει σημαντικές πολιτικές αναταράξεις. Πρέπει να κάνουμε την διάκριση του αληθινού πατριώτη αλλά και εκείνου που πουλάει πατριωτισμό χωρίς αντίκρισμα του ακροδεξιού, είπε.

Πόσο σκληρή δεξιά είναι κάποιος που καταψηφίζει τα μη κρατικά πανεπιστήμια δεν ξέρω…

Για τις σχέσεις με την Τουρκία είπε: «Ο προγραμματισμός είναι να είμαι κάποια στιγμή το Μάιο στην Άγκυρα σε ανταπόδοση της επίσκεψης Ερντογάν. Πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ενισχύεται το διμερές εμπόριο αλλά και η ελεύθερη βίζα. Το μεγάλο αγκάθι είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η χώρα θα εξακολουθεί να ενισχύει την αποτρεπτική της ικανότητα».

«Θα εξακολουθούμε να επιμένουμε για την υπόθεση Μπελέρη και λυπάμαι που το λέω αλλά ο τρόπος που το διαχειρίστηκε έχει επηρεάσει αρνητικά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις», είπε για την υπόθεση Μπελέρη.

Για το αν φοβήθηκε στην Οδησσό είπε ότι δεν καταλάβαμε ακριβώς τι έγινε αλλά καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει να βρίσκεται κανείς σε εμπόλεμη ζώη. Εκεί, γίνεται πόλεμος κάθε μέρα. Οι Ουκρανοί δέχονται επιθέσεις από τους Ρώσους κάθε μέρα και οι άμαχοι. Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία γιατί εμείς δεν είμαστε των ίσων αποστάσεων και κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τα σύνορα δια της βίας.

Τέλος για το βραχιόλι που φοράει στο χέρι του είπε ότι του το έκανε δώρο η σύζυγός του στο πρόσφατο ταξίδι τους στην Ινδία.