Επεισοδιακή είναι η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στην Οδησσό. Νωρίτερα σήμερα, την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης επισκεπτόταν την πόλη μαζί με τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγιναν εκρήξεις κοντά στην αυτοκινητοπομπή που τους μετέφερε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ασφάλεια του πρωθυπουργού και της αποστολής του, ωστόσο η ανησυχία ήταν μεγάλη στην Ελλάδα όταν μαθεύτηκαν τα νέα.

Η αποστολή είχε οργανωθεί προσεκτικά από τις ελληνικές και τις ουκρανικές Αρχές, αλλά η Οδησσός σφυροκοπάται τα τελευταία 24ωρα διαρκώς από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού είχε κρατηθεί μυστική για λόγους ασφαλείας μέχρι την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις ήταν με βαλλιστικό πύραυλο. Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός ξεναγείται στο Μουσείο Φιλικής Εταιρείας. Αμέσως μετά θα γίνουν δηλώσεις από τους δυο ηγέτες και θα παραχωρηθεί μια μικρή συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές, καθώς ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την πολυκατοικία την οποία έπληξαν οι Ρώσοι πριν από λίγα 24ωρα, όπου έχασαν τη ζωή τους και μικρά παιδιά.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύουν στην Ουκρανία η ειδική σύμβουλος σε διπλωματικά θέματα Αριστοτελία Πελώνη, ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε, επίσης, 45λεπτη συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αυτό που τονίστηκε εκ μέρους του έλληνα πρωθυπουργού ήταν η πρόθεση της Ελλάδας να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Οδησσού, το ιστορικό κέντρο της οποίας ανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2023 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να επαναλάβει τη στήριξή του, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, προς την Ουκρανία, στήριξη που θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Ελλάδας και χωρίς να αδυνατίζουν οι αμυντικές ικανότητες της χώρας.

Η χώρα μας έχει, επίσης, στηρίξει και εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της Ουκρανίας.

Σημειώνεται πως είναι προγραμματισμένη η μετάβαση του κ. Μητσοτάκη στο Βουκουρέστι, το απόγευμα, για να παραστεί στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών.

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον oυκρανό ομόλογό του

Εντωμεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία με τον ουκρανό υπουργό Άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, είχε σήμερα ο έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ότι ο ουκρανός ομόλογός του και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκ, τον «ενημέρωσαν για την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία».