Εικόνα διάλυσης καταγράφεται στον ΣΥΡΙΖΑ μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου. Η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει από τους εγγεγραμμένους στο iSYΡΙΖΑ να απαντήσουν μέσω ερωτηματολογίου, εάν επιθυμούν την αλλαγή ονόματος και λογοτύπου του κόμματος, αποτελεί για πολλά σημαίνοντα στελέχη τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Και όταν λέμε σημαίνοντα στελέχη, εννοούμε πρωτίστως τα πρόσωπα που βρίσκονται στον στενό κύκλο των συνομιλητών του Αλέξη Τσίπρα, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Σου λένε πως, εάν αλλάξει το κόμμα όνομα και σήμα, επί της ουσίας θα μιλάμε πλέον για έναν εντελώς διαφορετικό πολιτικό φορέα. Συν τοις άλλοις, «ο Στέφανος όχι μόνο θέτει ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα, που έχουν απαντηθεί στο προηγούμενο συνέδριο, αλλά δε μας λέει και τι προτείνει ο ίδιος. Μας το φυλάει για… έκπληξη» σου λένε.

Κι εκεί που περιμέναμε πως η ευθεία αμφισβήτηση του Κασσελάκη θα ερχόταν μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών (σε περίπτωση που το ποσοστό θα ήταν απογοητευτικό για το κόμμα), ίσως τελικά τη δούμε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Ένα είναι σίγουρο και τσεκαρισμένο: πως πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τηλεφωνούν στον Αλέξη Τσίπρα και τον παρακαλούν, έως και τον εκλιπαρούν, να πάρει θέση στα όσα συμβαίνουν, πριν να είναι πολύ αργά.