Συζήτηση με μαθητές στο Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο στο Πέραμα είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

«Σήμερα εδώ, από το Επαγγελματικό Λύκειο του Περάματος, στέλνουμε ένα μήνυμα προσήλωσης στην κεντρική μας δέσμευση για την ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Πολύ σύντομα θα έχουμε ψηφίσει ένα καινούριο νομοσχέδιο, το οποίο θα αποδεικνύει και στην πράξη την έμφαση που δίνουμε στην τεχνική εκπαίδευση, με την ουσιαστική αναβάθμιση των Επαγγελματικών Λυκείων, των Δημόσιων ΙΕΚ, τα οποία μετονομάζονται και ενισχύονται με θεματικούς άξονες, με καινούργιους οδηγούς κατάρτισης, κυρίως με άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε το μήνυμα, κυρίως στα νέα παιδιά, ότι η επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση δεν είναι ο φτωχός συγγενής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά ένας επαγγελματικός δρόμος, ο οποίος ανοίγει εξαιρετικές προοπτικές για πολύ επικερδείς επαγγελματικές δυνατότητες», δήλωσε προσερχόμενος ο πρωθυπουργός.

»Εντυπωσιασμένος από την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται» δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση με τους μαθητές και τόνισε ότι διαπιστώνοντας το χάσμα ανάμεσα στην ανώτατη και την τεχνική εκπαίδευση συνειδητοποίησαν όλα όσα έπρεπε να γίνουν. «Η ίδια η αγορά εργασίας μας αναγκάζει να επενδύσουμε στην τεχνική εκπαίδευση. Είναι ένα στοίχημα να διασυνδέσουμε τις φιλοδοξίες των μαθητών με την αγορά εργασίας. Να σπάσουμε το στίγμα, το οποίο έχει η τεχνική και τεχνολογική εκπαίδευση», είπε ακόμα και τόνισε ότι δεν είναι αποπαίδι της εκπαίδευσης. «Πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή για πολλά παιδιά», τόνισε ακόμα. «Θα επενδυθούν πάνω από 100 εκατομμύρια για εξοπλισμό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προανήγγειλε ότι θα αυξηθούν οι εισακτέοι από τα Επαγγελματικά Λύκεια με κατατακτήριες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση χτίζει και θεμελιώνει το όραμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν περίπου 60 δομές campus στη χώρα μας, θεματικά στοχευμένες, μέσα από τη συνύπαρξη των επαγγελματικών λυκείων, των σημερινών ΙΕΚ που μετονομάζονται σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης και των εργαστηρίων, με στόχο να μπορέσουμε πραγματικά και μέσα από 130 νέους οδηγούς κατάρτισης και μέσα από την επένδυση σε νέους εξοπλισμούς μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να προβούμε σε μια πολύ ουσιαστική μεταρρύθμιση και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα μας», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού