Μια σειρά από νομοσχέδια τα οποία σηματοδοτούν την πρόθεση του πρωθυπουργού να συνεχίσει χωρίς καθυστερήσεις στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων θα παρουσιαστούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για το Ντουμπάι όπου θα συμμετάσχει στην διεθνή διάσκεψη για το κλίμα (COP28) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ακούσει τους υπουργούς του και θα διαπιστώσει αν όλα κυλούν σύμφωνα με τις οδηγίες του. Στην κορυφή της σημερινής ατζέντας η παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2024 με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αναλύει τους στόχους για τη νέα χρονιά, καθώς στις 17 Δεκεμβρίου αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή.

Μητσοτάκης στο υπουργικό

Κυβερνητικά στελέχη αναφερόμενα στον προϋπολογισμό επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν ωραιοποιεί την κατάσταση αλλά δεν κρύβει και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Οδηγός της είναι η σοβαρή δημοσιονομική πολιτική, γιατί μόνο έτσι συνεχιστεί η τροχιά ανάπτυξης της χώρας και αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι η Ελλάδα είναι τρίτη σε ρυθμό ανάπτυξης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανεργία έχει πέσει κάτω από το 11%, ενώ έχουν αυξηθεί κατά 9,1 % τα έσοδα, χωρίς να έχει γίνει καμιά αύξηση φόρου. Στόχος είναι η ίδια οικονομική συνταγή να εφαρμοστεί το 2024 με ταχύτερο ρυθμό, καθώς εκτιμάται ότι οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 15,1%.

Παράλληλα, ο προϋπολογισμός ενσωματώνει μόνιμες φοροελαφρύνσεις με επτά διαφορετικούς τρόπους (όπως η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, η μονιμοποίηση χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ κ.α.) Την ίδια στιγμή προχωρά η εφαρμογή 11 διαφορετικών μέτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκριθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ιδιωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές. Από το 2024 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ θα ασφαλίζουν υποχρεωτικά εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και αποθεματικά από σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, ενώ, όσο ασφαλίσουν την κατοικία τους θα έχουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξης του 10%.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος αυτό θα αφορά στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης. Μεταξύ άλλων θα θεσμοθετηθεί ο νέος φορέας διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας.

Στην σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί επίσης η ρύθμιση του υπουργείου Υγείας για το «Εθνικό Σύστημα Τραύματος» που προβλέπει τη δημιουργία «κέντρων αναφοράς τραύματος» σε όλη την Ελλάδα.

Τα υπόλοιπα θέματα στη ατζέντα

  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη ερανιστικών νομοσχεδίων των Υπουργείων τους,
  • Εισήγηση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη σχετικά με την επιλογή Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου,
  • Εισήγηση από την Σοφία Ζαχαράκη για τη συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά.

Το «ατυχές» γεγονός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη συνάντηση που είχε χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ατυχές γεγονός την ακύρωση της προγραμματισμένης του συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ.

Εκτίμησε ότι δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου και βλέποντας την θετική πλευρά της ακύρωσης είπε ότι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Στην κυβέρνηση εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην ανεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Βρετανία και αυτό φάνηκε μετά και τα όσα ισχυρίστηκε ενώπιον της Βρετανικής Βουλής ο Ρίσι Σούνακ ότι δήθεν είχε συμφωνηθεί να μην τεθεί θέμα Γλυπτών από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ΄όσα έχουμε ήδη πει», ήταν το σχόλιο κυβερνητικών πηγών στην Αθήνα.

Η στάση που θα συνεχίσει να ακολουθεί η κυβέρνηση φάνηκε και από την απάντηση που έδωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Τετάρτης μετά από την εκδήλωση του ΟΚΑΝΑ. Όταν ρωτήθηκε για την απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, προς το πρόσωπο του, απάντησε περιπαικτικά: «εγώ δεν έκανα τίποτα. Μόνο η παρουσία μου», προσθέτοντας : «δεν θα μπλέξουμε στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας».