Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για τις προοπτικές για το νέο έτος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το 2011 θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά μετά τη μεταπολίτευση, «μην πω μετά τον εμφύλιο πόλεμο υπό την έννοια ότι θα είναι μία χρονιά θυσιών, μία χρονιά πολύ έντονης προσπάθειας να βρούμε πόρους μειώνοντας τη σπατάλη μας, μία χρονιά από την οποία εξαρτάται η υπόλοιπη ζωή μας».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real» ανέφερε, ότι πρέπει να επιτύχει το πρόγραμμα περικοπών στις σπατάλες, ώστε να μη ληφθούν επιπλέον μέτρα. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι εάν δεν πετύχει «αυτό το ντελικάτο κυβερνητικό πρόγραμμα της απόκτησης πόρων με αυτοχρηματοδότηση, δηλαδή με περιορισμό της ακαταστασίας και της σπατάλης, κάτι που θα ξέρουμε το Φεβρουάριο, τότε θα υποκατασταθεί με άλλες πολιτικές οριζόντιες και άδικες για τις οποίες δεν ξέρω αν υπάρχει και προθυμία από κανέναν να τις ασκήσει».

Δίνοντας το στίγμα των μειώσεων στις σπατάλες στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι: «Εμείς ξοδεύουμε τα πιο πολλά σε όλο τον πλανήτη, δεν περνάμε μόνο τους Ισπανούς. Είμαστε η 6η χώρα στον πλανήτη σε δαπάνη για τη δημόσια και ιδιωτική υγεία. Χαλάμε 10% του ΑΕΠ, 25 δισ. το χρόνο, για δημόσια και ιδιωτική δαπάνη χωρίς να έχουμε τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Πρέπει να γίνουν περαιτέρω περικοπές σε ασφαλιστικά ταμεία και τοπική αυτοδιοίκηση. «Είναι πάρα πολύ προσδιορισμένοι οι στόχοι για τη φετινή κυβερνητική πολιτική. Από τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να συγκεντρώσουμε 1,4 δισ.

«Στις 10 Φεβρουαρίου θα είναι εδώ η τρόικα, να ελέγξει και για την υγεία και για να ελέγξει πως πηγαίνουν τα δημόσια οικονομικά. Και αν πηγαίνουν καλά, έχουμε μια απρόσκοπτη πορεία προς τα 15 δισ. που θα πάρουμε το Μάρτιο, αν δεν πηγαίνουν καλά δεν ξέρω τι ακριβώς εμπλοκές θα έχουμε» είπε ο κ. Λοβέρδος.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων νοσοκομείων, ο υπουργός ανέφερε ότι πρώτα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες από την Αθήνα φέρνοντας ως παράδειγμα νοσοκομεία, που «μεσοτοιχούν», για την εξάλειψη του φαινομένου των ελλείψεων στα νοσοκομεία.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου είπε ότι δεν έχει παρακολουθήσει ακριβώς τι γίνεται γιατί είναι πολύ προσηλωμένος στα θέματα υγείας. «Ξέρω ότι ο Θόδωρος Πάγκαλος μιλάει με ειλικρίνεια και χωρίς συμβατικούς όρους. Δεν εκπλήσσει κανέναν αν μιλάει έξω από τα δόντια. Εγώ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στα θέματά μου συνεργάζομαι σταθερά και καλά και σε πάρα πολλά πολιτικά θέματα έχουμε και πολύ κοινές απόψεις».

Στήριξε, πάντως, το Χρ. Παπουτσή για τις πρωτοβουλίες του στο μεταναστευτικό και τη δημιουργία φράκτη στον Έβρο.

Σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι για να εφαρμοστεί ο θεσμός πρέπει η δημοτική αστυνομία να ελέγξει, πρέπει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πειθαρχήσουν οι ίδιες, πρέπει η κυβέρνηση να το αναλάβει συνολικά το θέμα. Ενώ σε ότι αφορά τα κέντρα, που είναι σήμερα επιτρέπεται το κάπνισμα, δηλαδή για τα κέντρα διασκεδάσεως άνω των 400 τετραγωνικών μέτρων και για τα καζίνο η λύση είναι γι’ αυτά τα κέντρα να υπάρξει εξαγορά του δικαιώματος του καπνίζειν με κάποια χρήματα, που θα πηγαίνουν υπέρ νοσοκομείων. Και για τα υπόλοιπα, που σήμερα απαγορεύεται η εφαρμογή της απαγόρευσης, είναι ζήτημα κυβερνητικού σχεδιασμού.