Η εύρεση του τίτλου που θα έχει η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, την οποία θα συγκροτήσουν μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα όσοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θεωρείται η μοναδική σημαντική εκκρεμότητα που υπάρχει πριν αποσταλεί η σχετική επιστολή σύστασης του νέου σχηματισμού προς τον πρόεδρο της Βουλής. Ως γνωστόν, μετά από μια τυπική διαβούλευση, που έγινε χθες το απόγευμα μεταξύ των 11 μελών, που αποχώρησαν από την αξιωματική αντιπολίτευση, πρόεδρος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, γραμματέας της Κ.Ο. η Πέτη Πέρκα και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ποια προνόμια θα έχει όμως η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, που δεν έχουν αυτή τη στιγμή οι ένδεκα ανεξάρτητοι βουλευτές;

  • Καταρχάς ο επικεφαλής Αλέξης Χαρίτσης θα αποκτήσει ιδιαίτερο γραφείο στο κοινοβουλευτικό μέγαρο, ενώ δικό της γραφείο θα έχει και η Κ.Ο. σε μέγεθος ανάλογο με τη δύναμή του (σ.σ. με 11 βουλευτές, θα είναι πάνω από το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα «Νίκη», που διαθέτει 10 μέλη και την «Πλεύση Ελευθερίας – Ζωή Κωνσταντοπούλου», που διαθέτει 6, ενώ θα έχει ακριβώς ίδιο αριθμό βουλευτών με τους «Σπαρτιάτες», οι οποίοι όμως θα προηγούνται ιεραρχικά).
  • Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα δικαιούται επίσης μετακλητούς υπαλλήλους, που διορίζονται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, μετά από πρόταση του προέδρου της Κ.Ο. Αλέξη Χαρίτση. Κι εδώ, ο αριθμός τους θα είναι ανάλογος με τη δύναμη του πολιτικού σχηματισμού.
  • Ο κ. Χαρίτσης ως επικεφαλής θα έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στις προ ημερησίας διάταξης συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Θα μπορεί παράλληλα να παρεμβαίνει και στις συζητήσεις, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Κανονισμό της Βουλής για τους πολιτικούς αρχηγούς.
  • Η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα έχει το δικαίωμα να εκπροσωπείται στη Διάσκεψη των Προέδρων καθώς και στις Εξεταστικές ή Προανακριτικές Επιτροπές, όπως επίσης και στις υπόλοιπες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.