Στον απόηχο του διπλωματικού επεισοδίου, που προκάλεσε η ακύρωση από τον Ρίσι Σούνακ της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκπρόσωπος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου ξεκαθαρίζει πως οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα όχι μόνο συνεχίζονται αλλά είναι και εποικοδομητικές.

«Η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια “σύμπραξη για τον Παρθενώνα” συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές», τόνισε ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, που μίλησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, διεξάγονται από τον Νοέμβριο του 2021.

Πηγές του Μουσείου αναφέρουν πως η διπλωματική και επικοινωνιακή κόντρα που ξέσπασε δεν πρόκειται να επηρεάσει την εξέλιξη των συζητήσεων. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την ελπίδα μια συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα να κλειστεί στο προσεχές μέλλον, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Όσμπορν θα συνεχίσει να μιλά με τον Μητσοτάκη.

«Πιστεύουμε ότι μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία, έτσι ώστε αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο Μουσείο», πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος αναφερόμενος εμμέσως σε «λύση» δανεισμού των Γλυπτών.

Εκνευρισμένος ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέστρεψε τέσσερις ώρες νωρίτερα στην Ελλάδα, αφού δεν έγινε ποτέ η συνάντηση με τον Ρίσι Σούνακ.

Το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά την ακύρωση της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εμφανώς εκνευρισμένος.