Αιφνίδια διπλωματική εμπλοκή στις σχέσεις Ελλάδας – Μεγάλης Βρετανίας προκάλεσε η ακύρωση της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει δημοσίως την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η συνάντηση ακυρώθηκε λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί ( Τρίτη 12.45 ώρα Αγγλίας).

Σύμφωνα με πληροφορίες από βρετανικά ΜΜΕ ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η θέση μας είναι γνωστή και εις γνώση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα από το Βρετανικό Μουσείο σύμφωνα με τους νόμους εκείνης της εποχής. Ανηκουν νόμιμα στο Βρετανικό Μουσείο».

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για φάουλ και πολιτική απρέπεια και τονίζουν ότι τα όσα είπε στο BBC ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ακούγονται για πρώτη φορά είναι πάγιες ελληνικές θέσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν διαπραγματευόμαστε με την βρετανική κυβέρνηση αλλά με το βρετανικό μουσείο.

Όλη η δήλωση του πρωθυπουργού: «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων.