Δεκαοκτώ ημέρες απομένουν για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα και τα διπλωματικά επιτελεία των δύο χωρών έχουν πάρει «φωτιά» για τις προετοιμασίες, καθώς η τουρκική αποστολή που θα έρθει στη χώρας μας θα είναι πολυπληθής με τον πρόεδρο της Τουρκίας να συνοδεύεται από 9 υπουργούς και τους συμβούλους τους, ενώ αξιοσημείωτη θα είναι και η παρουσία Τούρκων επιχειρηματιών. Αυτό σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις στα υπουργεία μεταξύ των ομολόγων στο περιθώριο της κύριας διευρυμένης συνεδρίασης. 

Από την ελληνική πλευρά το μήνυμα που εκπέμπεται είναι θετικό, καθώς επιχειρείται να συνεχιστεί το καλό κλίμα μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας, δηλαδή να αφήσουν οι δύο πλευρές πίσω τους τη δύσκολη εποχή που πυροδοτούσε ο τουρκικός αναθεωρητισμός. «Θα συζητήσουμε για τα δύσκολα θέματα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, δεν είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσουμε. Αλλά και να διαφωνήσουμε, δεν σημαίνει ότι πρέπει αυτή η διαφωνία να μας ωθεί μονίμως στα άκρα» είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ενόψει της επικείμενης συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν: «Δεν είμαι αφελής και έχω δει πολλές οβιδιακές μεταμορφώσεις της Τουρκίας. Αλλά θέλω να πιστεύω, αυτή τη στιγμή, και έχω λόγο να είμαι πιο αισιόδοξος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει δρομολογηθεί ο πολιτικός διάλογος, στις 17 Οκτωβρίου  οι Υφυπουργοί Εξωτερικών, Πρέσβης κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Πρέσβης κ. Burak Akçapar συζήτησαν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος με στόχο να εντοπιστούν πεδία συμφωνίας σε διεθνές επίπεδο, ενώ την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησαν και τα στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης Ελλάδας και Τουρκίας στην Άγκυρα.

«Θέλουμε να μειώσουμε τους εχθρούς και να αυξήσουμε τους φίλους»

Μετά τη συνάντησή του σε απρόβλεπτα ψυχροπολεμικό κλίμα με τον Όλαφ Σολτς την Παρασκευή ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής από το Βερολίνο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα ελληνοτουρκικά ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του στην Αθήνα. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη «η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη» ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: «Ελπίζω ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ακριβώς όπως είπε (ο κ. Μητσοτάκης) και οι σχέσεις μας με την Ελλάδα θα φτάσουν σε ένα καλύτερο σημείο. Η ελπίδα μου είναι ότι θα ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία. Θέλουμε να μειώσουμε τους εχθρούς και να αυξήσουμε τους φίλους, ελπίζω ότι θα κάνουμε αυτό το βήμα». 

Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο η τοποθέτησή του προέδρου της Τουρκίας για τις τρίτες χώρες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ως περιφερειακές χώρες, αν αποκλείσουμε από τη διαδικασία τρίτες χώρες, οι οποίες προσεγγίζουν το θέμα με τη λογική του κέρδους και της αγοράς, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε». Διπλωματικοί αναλυτές εκτίμησαν ότι ο Ερντογάν «φωτογραφίζει» τη Γερμανία και τη Γαλλία για τα ενεργειακά αλλά και τις ΗΠΑ που παίζουν μεσολαβητικό ρόλο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Σε πρώτο πλάνο το μεταναστευτικό

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα της συνάντησης του Δεκεμβρίου θα κυριαρχήσει το μεταναστευτικό, ενώ στόχος είναι να υπογραφούν μνημόνια και συμφωνίες συνεργασίας οικονομικού-εμπορικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα στους τομείς των: μεταφορών, του περιβάλλοντος, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του τουρισμού, της πολιτικής προστασίας και της πρόληψης φυσικών καταστροφών.