Μεθαύριο, Τετάρτη στις 10:00 το πρωί αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΚΚΕ περί σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση των σιδηροδρόμων που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών.

Το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης κάνει χρήση του δικαιώματος της μειοψηφίας να προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής, η οποία για να γίνει αποδεκτή από το Σώμα θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους, τις οποίες και αναμένεται να αποσπάσει, αφού με το συγκεκριμένο αίτημα του ΚΚΕ θα ταχθούν και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που από μόνη της διαθέτει 158 βουλευτές.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης πάντως όπου αποφασίστηκε η δρομολόγηση της Εξεταστικής Επιτροπής υπήρξε ένταση, αφού η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (το κόμμα της οποίας ζητά τη διενέργεια Προανακριτικής Επιτροπής, όπως και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ) Θεοδώρα Τζάκρη κατηγόρησε το ΚΚΕ λέγοντας ότι λειτουργεί σαν δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας.

«Δεκανίκι της είστε εσείς που ψηφίσατε τόσα νομοσχέδια της ΝΔ τη προηγούμενη περίοδο. Φοβάστε μη βγουν και οι δικές σας ευθύνες;» (σ.σ. για την κατάσταση των σιδηροδρόμων), φέρεται να της απάντησε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης με την Ντόρα Μπακογιάννη να σχολιάζει δηκτικά προς την κα Τζάκρη: «Καλά μη κάνετε έτσι… Δεν σας είπε και 5η φάλαγγα» (σ.σ. ατάκα που χρησιμοποίησε το Σαββατοκύριακο ο Στέφανος Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ).

Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ στην πρότασή του περί Εξεταστικής Επιτροπής αναφέρεται με έντονα επικριτικό τρόπο τόσο στις ευθύνες της κυβέρνησης ΝΔ όσο και διαχρονικά σε αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την κα Τζάκρη πάντως, το ΠΑΣΟΚ. «Η ΝΔ βρήκε αποκούμπι στην πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική Επιτροπή» και αρνείται να γίνει διερεύνηση ευθυνών και κατά τη δική του περίοδο διακυβέρνησης. «Προσπαθούν να διαχύσουν τις ευθύνες, να φτάσουμε στο 1997, ενώ σήμερα υπάρχει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Έχουμε μια σύμβαση η οποία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016 και έκτοτε πήρε συνεχείς παρατάσεις. Τη διαχειρίστηκαν συγκεκριμένες κυβερνήσεις και συγκεκριμένοι Υπουργοί», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας.

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε σήμερα πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και προτείνεται η διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών, Κώστα Καραμανλή της ΝΔ και Χρήστο Σπίρτζη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον κ. Καραμανλή προτείνεται να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τα αδικήματα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος. Για τον κ. Σπίρτζη το αδίκημα αφορά μόνο τη παράβαση καθήκοντος.

Το τί θα πράξουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία της Τετάρτης δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, ωστόσο υπέρ της πρότασης του ΚΚΕ εκτός από τη ΝΔ αναμένεται να ταχθούν η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας.