Σε θετική τροχιά κινείται η ελληνική οικονομία μετά και την ώθηση που έδωσε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, τις επιπτώσεις της οποίας δεν μπορεί ουδείς να προβλέψει. Η κυβέρνηση επιχειρεί να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις, καθώς ήδη έχει στρωθεί ένα θετικό περιβάλλον ανάπτυξης για τη χώρα μας με τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη να επισημαίνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι πετυχαίνουν, ενώ δημιουργούνται και οι κατάλληλες δημοσιονομικές εφεδρείες ως αντίδοτο στην πληθωριστική «έκρηξη» ακρίβειας.

Μεταξύ των πρόσφατων παρεμβάσεων, τα μέτρα – ασπίδα προς όφελος των δανειοληπτών, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με προσλήψεις στην υγεία και τα κίνητρα στους νέους γιατρούς για να παραμείνουν στην Ελλάδα, ενώ προχωρά η αξιολόγηση και τα κριτήρια για ανάληψη θέσεων ευθύνης στον δημόσιο τομέα και το νομοσχέδιο του Γιώργου Φλωρίδη για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης της ατιμωρησίας.

Στα 6,62 δισ. ευρώ ανήλθε το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ συνεχίζεται και το ράλι των φορολογικών εσόδων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για το 9μηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2023.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η επενδυτική βαθμίδα συνεπάγεται με χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο και μικρότερα επιτόκια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στοχεύουν σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών (π.χ αύξηση στους μισθούς του Δημοσίου). Παράλληλα θετικό σήμα δόθηκε και από την UniCredit, η οποία επενδύει στην AlphaBank, καθώς η μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα έδωσε μετά από 17 χρόνια ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενδεικτικό της πορείας προοπτικής και ανόδου της εγχώριας οικονομίας.

Έρχονται νέα μέτρα στήριξης για το ρεύμα

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και για την ανακοίνωση νέων μέτρων στήριξης – ανάχωμα στις ανατιμήσεις στο ρεύμα, καθώς τις επόμενες ημέρες ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης θα ανακοινώσει παρεμβάσεις ανακούφισης για πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προκειμένου να απορροφηθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού που ήδη έχουν ανακοινώσει οι πάροχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα εξαγγελθούν επιδοτήσεις και η δυνατότητα να λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές για τη θέρμανσή τους. Προτεραιότητα θα δοθεί στα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα διαχωριστούν από τα οικονομικά ευάλωτα, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα να λαμβάνουν μεγαλύτερες ενισχύσεις κάτοικοι ορεινών περιοχών, όπου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρατηρούνται χαμηλές θερμοκρασίες.