Η επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει πως επιταχύνεται μια μεγάλη κοινωνικοπολιτική αλλαγή, η οποία νομοτελειακά θα ερχόταν – ενδεχομένως λίγο πιο αργά. Δεν απέχουμε μακριά από την κοινωνία του αύριο, όπου οι πολιτικές ιδεολογίες θα είναι μια κατάσταση, μια συνθήκη, που πλέον δε θα απασχολεί τους πολλούς. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν Αριστεροί, Δεξιοί, Κεντρώοι – όπως και τα άκρα, αλλά στις συγκεκριμένες ιδιότητες θα στέκεται η μειοψηφία. Η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί τους πολιτικούς προσδιορισμούς, μαζί με τα κομματικά καταστατικά που κουβαλούν, όλο και πιο παρωχημένα. Και γι’ αυτό, δεν ευθύνεται η πλειοψηφία. Η μεγάλη μάζα του εκλογικού σώματος θα πάψει να ψηφίζει βάσει κομματικής ιδεολογίας αλλά βάσει προσώπων. Μου κάνεις; Σε στηρίζω, ασχέτως πολιτικού παρελθόντος. Έτσι θα διοικείται και η κεντρική πολιτική σκηνή. Ένα δείγμα το βιώνουμε ήδη με το μείγμα των δύο κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά το είδαμε και τώρα, στη μάχη Κασσελάκη, Αχτσιόγλου, Παππά, Τσακαλώτου, Τζουμάκα.

Στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως είναι η πλήρης ονομασία του, ψήφισαν 148.821 μέλη και το 44,91% δήλωσε πως επιθυμεί στη θέση του Αλέξη Τσίπρα μια προσωπικότητα που ουσιαστικά γνώρισε πριν 20 ημέρες. Ο κύριος Κασσελάκης μάς συστήθηκε μέσα από ένα βίντεο λέγοντας «Είμαι ο Στέφανος…» και έτσι ξεκίνησε την πορεία του για την προεδρική καρέκλα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει Αριστερό παρελθόν; Είναι ένας στέλεχος του κομματικού σωλήνα; Έχει γράψει χιλιόμετρα στους δρόμους; Είναι σύντροφος; Οι 66.156 που αποφάσισαν να τον ψηφίσουν μάλλον δε θεώρησαν τα παραπάνω κριτήρια σημαντικά. Ενδεχομένως να μην τους ενδιέφεραν καν.

Ο κύριος Κασσελάκης σπούδασε στη σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια – εκεί όπου οι οραματιστές, οι επενδυτές και οι πρωτοπόροι κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο του επιχειρείν. Απασχολήθηκε εθελοντικά στο επιτελείο του τότε γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν για τις Προεδρικές Εκλογές των ΗΠΑ του 2008. Ένα χρόνο αργότερα, μόλις στα 21 του, εν μέσω οικονομικής κρίσης βρήκε δουλειά στην Goldman Sachs. Σπουδές και δεξιότητες ενός βιογραφικού το οποίο παλαιότερα, ενδεχομένως να κατέληγε στο καλάθι των απορριμμάτων της Κουμουνδούρου, όχι επειδή το πρόσωπο δεν είναι ικανό αλλά γιατί δε συνάδει με το προφίλ της παραδοσιακής μαχόμενης Αριστεράς.

Κι όμως, ο Κασσελάκης γοήτευσε πολλούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ – και όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Έφερε νέα μέλη στο κόμμα, έκανε φίλους, δημιούργησε εχθρούς. Το πέτυχε αυτό επειδή είναι ταλαντούχος και επικοινωνιακός. Αλλά και γιατί ως επιχειρηματίας γνωρίζει να πουλάει καλά τον εαυτό του. Επειδή διαθέτει τις παραπάνω ικανότητες, σίγουρα και μερικές ακόμη, όπου στην πολιτική θεωρούνται αρετές, είχε την αμέριστη στήριξη σημαντικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όσο λαμπερός κι αν είναι, δεν μπορούσε να φτάσει ως εδώ δίχως τη βοήθεια συγκεκριμένων ισχυρών προσώπων. Είναι όλα αυτά το πρώτο μέρος ενός σχεδίου; Σε παρασκηνιακό επίπεδο ακούγονται πολλά. Ίσως και να είναι. Ίσως και όχι. Δε θα αργήσουμε να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Η πρώτη νίκη Κασσελάκη και η συνέχεια που αναμένεται να υπάρξει την ερχόμενη Κυριακή είναι μια τεράστια προσωπική επιτυχία του ιδίου. Συγχρόνως όμως, προστίθεται ένα κομμάτι στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Μεγάλο μέρος του σημερινού πολιτικού συστήματος επιδιώκει να συντηρείται, αγκυλωμένο στη σιγουριά, και όχι να αναπτύσσεται. Γι’ αυτό και έχει ημερομηνία λήξης, μάλλον πιο πρόωρη απ’ όσο φαινόταν. Ο Κασσελάκης δείχνει ν’ αρπάζει το κόμμα της Αριστεράς μέσα από τα χέρια παραδοσιακών – συστημικών στελεχών. Έδειξε σε όλους πως δε χρειάζεται να είσαι αριστερός για να γίνεις αρχηγός σε μια αριστερή παράταξη. Ούτε καν πολιτικός. Αρκεί να εμπνέεις και να πείθεις. Πριν λίγα χρόνια, ένα τέτοιο σενάριο θα θεωρούταν σχέδιο αποσταθεροποίησης και χτύπημα κατά της Αριστεράς. Αυτή είναι μια μορφή της νέας κανονικότητας του σήμερα. Έχει έρθει ήδη στην πολιτική ζωή του τόπου. Όποιος βρει την ευκαιρία και την εκμεταλλευτεί, θα βγει μπροστά. Η υποψηφιότητα Κασσελάκη το κατάλαβε. Και είναι στο προσκήνιο.

  • Βίκτωρας Μοντζέλλι, Δημοσιογράφος, Μέλος της ΕΣΗΕΑ