Αποφασισμένος να απέχει μέχρι τέλους από όλα τα στάδια της εσωκομματικής διαδικασίας ανάδειξης νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μέχρι και την Κυριακή που θα προσέλθει να ψηφίσει, είναι ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Οι συνεργάτες του ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να έχει καμία εμπλοκή, είτε έμμεση είτε άμεση μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, και για το λόγο αυτό ενοχλείται όταν κάποια στελέχη βγαίνουν και αφήνουν να εννοηθεί πως ευνοεί κάποιον εκ των πέντε υποψηφίων προέδρων.

Ο τέως πρωθυπουργός επιδιώκει να εμφανιστεί ως ο εγγυητής της ενότητας και να κάνει πράξη αυτό που ανακοίνωσε από το Ζάππειο την ημέρα της παραίτησής του: να παραμερίσει για να περάσει το νέο κύμα. Ούτε καν στο Διαρκές Συνέδριο το προηγούμενο Σάββατο δεν παρέστη για να μην δώσει λαβή για σχολιασμό με τα πρόσωπα που θα έσπευδαν να συνομιλήσουν μαζί του.

Ωστόσο και οι πέντε υποψήφιοι πρόεδροι προβαίνουν με κάθε ευκαιρία σε αναφορές προς τον Αλέξη Τσίπρα. Η Έφη Αχτσιόγλου, που εξακολουθεί να φαντάζει το φαβορί, δηλώνει πως «όλες και όλοι ξέρουμε ότι αυτή η συναρπαστική διαδρομή είχε και θα έχει για πάντα τη σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα. Γιατί ήταν αυτός που έθεσε πρώτος και ξεκάθαρα το στόχο για την κυβέρνηση της Αριστεράς σε πείσμα πολλών που μας έλεγαν ότι ο δικός μας ρόλος εξαντλείται στη διαμαρτυρία. Γιατί εκεί που άλλοι έβλεπαν αδιέξοδα, ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπε δυνατότητες. Και έτσι κατάφερε να ηγηθεί σε ένα ρεύμα που πέτυχε το ιστορικά αδιανόητο. Την Αριστερά στην κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στο Διαρκές συνέδριο στον μέχρι πρότινος πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με το μικρό του όνομα, αναφέροντας πως «εγώ είμαι εδώ για να κάνω πράξη όσα δεν έγιναν από τον Αλέξη. Όσα δεν τον άφησαν. Όχι για να αποκαθηλώσω τον Αλέξη. Ο Αλέξης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο, μιλώντας για κυβέρνηση της Αριστεράς, όταν όλοι γελάγανε. Ίσως ούτε κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν το πίστευαν. Και ίσως να μην το ήθελαν κιόλας. Αυτή είναι η αλήθεια. Θέλετε να κερδίσουμε; Τώρα λοιπόν και πάλι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο».

Στέφανος Κασσελάκης, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Νίκος Παππάς, στενός συνεργάτης και φίλος του πάλαι ποτέ αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης εμφανίζεται ως ο κατεξοχήν υπέρμαχος της διεύρυνσης του κόμματος, την οποία ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε από το 2012. «Ζητάμε από κάθε πολίτη που πιστεύει σε ένα καλύτερο μέλλον να χτίσουμε μαζί το κοινό μας σπίτι. Το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη. Τη μεγάλη αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Την παράταξη που θα σηκώσει την χώρα στις πλάτες της. Ξεκινάμε από τις 10 Σεπτέμβρη. Χτίζουμε την παράταξη για τη νίκη» αναφέρει.

Ο δε Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει πως «εμείς πρέπει να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία μας, και αξιοπιστία είναι να λέμε αυτά που εννοούμε και να εννοούμε αυτά που λέμε. Δεν λέμε ναι σε όλους. Ωραία τα είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας, ριζοσπαστικά και ρεαλιστικά» ενώ ο Στέφανο Τζουμάκα υπενθυμίζει ότι «με την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ καθιερώθηκε στη συνείδηση των πολιτών και αποτέλεσε φορέα αλλαγής, προόδου, φορέα υπεράσπισης των εθνικών και λαϊκών συμφερόντων, φορέα που καθόρισε αποφάσεις και εξελίξεις στη χώρα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ιστορική προβολή σε διεθνές επίπεδο».