Η εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα και τα αποτελέσματά της εξακολουθούν να μονοπωλούν την αυστραλιανή ειδησεογραφική επικαιρότητα. Τα δημοσιεύματα και τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ αντανακλούν την «αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα, με το κόμμα των συντηρητικών του κ. Σαμαρά να αναδεικνύεται νικητής των εκλογών, γεγονός που διασφαλίζει τη συνέχιση του προγράμματος λιτότητας, την τήρηση των δεσμεύσεων που προβλέπονται στο Μνημόνιο και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη».

«Παγκόσμια ανακούφιση» είναι ο τίτλος της εφημερίδας The Australian που αναφέρεται στο αποτέλεσμα των εκλογών της Ελλάδας. «Το εκλογικό αποτέλεσμα ανακούφισε κυβερνήσεις και αγορές», σημειώνεται στο αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας που φιλοξενεί ακόμα τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά για παραμονή στην ευρωζώνη αλλά και τις «προειδοποιήσεις» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για συνέχιση του αντιμνημονιακού αγώνα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

«Οι Έλληνες ψήφισαν υπέρ του ευρώ», σημειώνει η εφημερίδα The Age και στο ρεπορτάζ υπογραμμίζεται ότι «τουλάχιστον για την ώρα αποφεύχθηκε ένα παγκόσμιο οικονομικό τσουνάμι». «Νίκη του κόμματος που έχει ταχθεί υπέρ της δανειακής σύμβασης», είναι ο τίτλος του αυστραλιανού κρατικού δικτύου.

Βέβαια, το σύνολο των μέσων χαρακτηρίζει «αισιόδοξες τις εξελίξεις και το εκλογικό αποτέλεσμα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα προκύψει άμεσα το επόμενο κυβερνητικό σχήμα, η αποτελεσματικότητα του οποίου θα κριθεί εκ του αποτελέσματος».

Θεωρείται, λοιπόν, ότι «μετά από μια δύσκολη περίοδο ανασφάλειας και αβεβαιότητας, τόσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσο και οι παγκόσμιες αγορές καθησυχάστηκαν με τη δεύτερη θέση που έλαβε ο κ. Τσίπρας στις εκλογές, ο οποίος υποστήριζε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, αν όχι απόρριψή του, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν ήταν προς το συμφέρον κανενός και συνεπώς ότι κατείχε ένα σημαντικό διαπραγματευτικό εργαλείο για την εκ νέου συζήτηση των όρων του Μνημονίου».

Μάλιστα, προς επίρρωση αυτής της θέσης καταγράφονται στο ρεπορτάζ του SBS δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη Ανχελ Γκουρία ότι «ήταν τόσο βίαιες και ξαφνικές οι προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις για τους Έλληνες πολίτες, που σίγουρα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για αναπροσαρμογή των όρων του προγράμματος στήριξης».

Ωστόσο, σημαντική μερίδα δημοσιογράφων και αναλυτών διατείνονται ότι «ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, η χώρα κινείται προς την έξοδο από την ευρωζώνη. Εάν νικητής αναδεικνυόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, η έξοδος απλώς θα πραγματοποιείτο ταχύτερα απ’ ότι τώρα που νικητής είναι η ΝΔ, το κόμμα που υποστηρίζει το Μνημόνιο», ενώ σημειώνεται ότι «τα μέτρα του Μνημονίου, που πρόκειται να εφαρμοστούν, θα είναι τόσο επώδυνα και τραγικά, ώστε η κοινωνική αναταραχή που θα ακολουθήσει θα εξαπλωθεί ταχύτατα όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην ισπανική και στην ιταλική».

Σε πιο βραχυπρόθεσμα ορίζοντα, τέλος, «στην περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση όπως και προηγουμένως», αναφέρεται ότι «η Αθήνα κινδυνεύει με εκδήλωση ανθρωπιστικής κρίσης, γεγονός για το οποίο ήδη προετοιμάζονται τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και φορείς όχι μόνο για τη διασφάλιση των κεφαλαίων αλλά και για την κάλυψη βασικών αναγκών στην Αθήνα σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης», σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα The Australian.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του δικτύου SBS «ένα από τα βασικά θέματα των εκλογών στην Ελλάδα ήταν και αυτό της μετανάστευσης, με την είσοδο του κόμματος της Χρυσής Αυγής στην Βουλή και την σχεδόν διατήρηση των ποσοστών της να αποτελεί ένδειξη της ενίσχυσης των αρνητικών αισθημάτων εναντίον των μεταναστών». Το ρεπορτάζ περιλαμβάνει δηλώσεις μετανάστη «ο οποίος δέχθηκε επίθεση στην οικία όπου διέμενε μαζί με άλλους ομοεθνείς του, με αποτέλεσμα ένας εκ των θυμάτων να νοσηλεύεται ακόμα».

Επίσης, περιλαμβάνει δηλώσεις του προέδρου των Αιγύπτιων μεταναστών στην Ελλάδα ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί 21 νεκροί και περισσότεροι από 40 τραυματίες από επιθέσεις εναντίον μεταναστών», ενώ το ρεπορτάζ κλείνει με το σχόλιο ότι «το κόμμα της Χρυσής Αυγής εκμεταλλεύτηκε την οργή για την άνοδο της ανεργίας και την κατακόρυφη πτώση του επιπέδου διαβίωσης κατευθύνοντάς την προς τους μετανάστες ως εξίσου υπαίτιους».

Οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς ήταν επίσης θετικές. Οι συναλλαγές στο αυστραλιανό χρηματιστήριο παρουσίασαν άνοδο 1,6%. Το ίδιο και η αξία του δολαρίου Αυστραλίας. Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών, Γουέιν Σουάν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα και κάλεσε την Ελλάδα να σχηματίσει άμεσα κυβέρνηση για «να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και την αξιοπιστία». «Η Ελλάδα και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν ακόμα πολλές προκλήσεις και το εκλογικό αποτέλεσμα από μόνο του, αν δεν ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα δεν λύνει το πρόβλημα», είπε ο κ. Σουάν ο οποίος σημείωσε πως αναμένονται και άλλες «δυσμενείς επιπτώσεις από την Ευρωζώνη που θα γίνουν αισθητές και στην Αυστραλία αν και η αυστραλιανή οικονομία είναι θωρακισμένη για να τις αντιμετωπίσει». Η Αυστραλή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ και ο υπουργός Οικονομικών, Γουέϊν Σουάν, έστειλαν ανοιχτή επιστολή στους ηγέτες της G-20 όπου εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση στην Ευρώπη και ζητούν την λήψη μέτρων.