Υπέρ μιας εναλλακτικής πλειοψηφίας πέρα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ως γέφυρα διαλόγου για ευρύτερες συναινέσεις και ανοχές στα ζητήματα όπου αυτές είναι εφικτές, χωρίς λογικές μέσων όρων και ελάχιστων κοινών παρονομαστών, διεκδικούν να είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι την επόμενη μέρα των εκλογών. Αυτό επισήμαναν σήμερα κατά την ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας τους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα νεόκτιστα του Περάματος, μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Β’ Πειραιά.
Η επιλογή για δεύτερη φορά των ΟΠ, μετά την διακαναλική στο ΧΥΤΑ της Φυλής, είχε την συμβολική της βαρύτητα καθώς όπως είπε η επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας Ιωάννα Κοντούλη «εμείς είμαστε και θα είμαστε παρόντες όπου άνθρωποι και περιβάλλον πληγώνονται».
Η περιοχή αυτή και οι κάτοικοί της, όπως εξήγησε, εξακολουθεί να ζει χωρίς την μέριμνα του κράτους με την ανεργία σήμερα να αγγίζει το 95% ενώ υπάρχει διέξοδος μέσω μιας χρηστής λειτουργίας των ναυπηγείων, όπως οι επισκευαστικές δραστηριότητες, αλλά και αντιμετώπιση της θαλάσσιας μόλυνσης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα επιβίωσης σε ανθρώπους και περιβάλλον.
Για τις πληγές αυτές, όπως εξήγησε, χρειάζεται μία πολιτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα, που θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα δώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με ορίζοντα για το μέλλον. Η ίδια εξήγησε ότι δεν υπάρχει χρήσιμη, μη χρήσιμη ψήφος, διαβεβαιώνοντας ότι με την ψήφο τους στους ΟΠ οι πολίτες δεν θα ήθελαν να …κόψουν το χέρι τους την επόμενη μέρα.
«Θέλουμε να είμαστε η θετική έκπληξη σε αυτές τις εκλογές>> είπε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας Γιάννης Παρασκευόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι ΟΠ διεκδικούν ρόλο καταλύτη για την επόμενη μέρα με μία ψήφο που μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα γκρίζα διλήμματα που έχουν τεθεί σε αυτές τις εκλογές, δηλαδή, το ευρώ ή δραχμή και το μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ.
Στο μεν πρώτο είπε ότι οι ΟΠ απαντούν και ευρώ και μία ευρωπαϊκή χώρα η Ελλάδα , επισημαίνοντας ότι το ευρώ του κ. Σαμαρά είναι υποτιμημένο κατά 50% καθώς στην πίσω όψη του έχει την Ελλάδα της δεκαετίας του ’50 και τόνισε ότι πρέπει να μπουν φραγμοί στον οδικό χάρτη εξόδου από το ευρώ που μας οδηγεί η δανειακή σύμβαση.
Σχετικά με το δεύτερο δίλημμα είπε ότι αυτό είναι φλερτ με την αλαζονεία και την αυτοκαταστροφή, αναφέροντας το παράδειγμα της Κύπρου, το οποίο, όπως είπε, έπρεπε να μας κάνει πιο προσεκτικούς. Εγγυήσεις, κατέληξε, δίνει το πρόγραμμα μιας κυβέρνησης και όχι η σύνθεσή της. Γι αυτό και πρέπει να αναζητούν ευρύτερες συγκλίσεις, συναινέσεις και ανοχές.
Συγκλίσεις βέβαια που δεν θα εμπεριέχουν λευκή επιταγή, όπως επισήμανε η Ι. Κοντούλη και δεν θα ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές που για τους ΟΠ είναι η κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.