Ο Βασίλης Μπισμπίκης ανέφερε πως οι καταλήψεις θεάτρων, οι διαδηλώσεις και οι απεργίες των ηθοποιών αποτελούν μια από τις λύσεις ως μέτρο αντίδρασης στο Προεδρικό Διάταγμα 85, όπου υποβαθμίζεται το πτυχίο των δραματικών σχολών.

Αυτό υποστήριξε ο διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Mega Stories» και τη δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστοπούλου και μεταδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (14/3) από τη συχνότητα του Mega. Η συνάντησή τους έγινε έξω από την κατάληψη του θεάτρου Rex.

«Αντιδράμε για την ηθική και την αξιοπρέπεια. Για την αξιοπρέπεια αυτών που σπούδασαν και πέρασαν ώρες στις σχολές και τώρα δεν αναγνωρίζεται. Οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη δεν σε σέβονται και δεν σε ακούνε. Δεν έρχεσαι σε μια κουβέντα, να συζητήσεις τα προβλήματα αλλά σε απαξιώνουν. Όσο περνάει ο καιρός αυτό που βλέπουμε όλο και περισσότερο είναι ότι απαξιώνουν τον πολιτισμό και την υποκριτική. Δεν σε ακούνε κιόλας. Σε απαξιώνουν και αυτό είναι το χειρότερο. Αυτό είναι που σε κάνει να είσαι στα κάγκελα. Είναι μια από τις λύσεις οι καταλήψεις και οι διαδηλώσεις. Και το θέατρο να κλείσει και η τηλεόραση να κλείσει και οι ηθοποιοί να απεργήσουν. Είναι ένας τρόπος για να πιέσεις μια κατάσταση», τόνισε ο Βασίλης Μπισμπίκης.

Συνέχισε λέγοντας: «Για τους ανθρώπους που θέλουν να πάνε στο εξωτερικό, να κάνουν μεταπτυχιακό ή να διδάξουν θέατρο στα σχολεία έχει σημασία το πτυχίο».

Ακολούθως πρόσθεσε: «Εγώ δεν μπήκα στο Εθνικό ενώ με ήθελαν σαν ταλέντο γιατί δεν είχα τελειώσει το Λύκειο. Είμαι ένας άνθρωπος που δεν έχει τελειώσει το Λύκειο, αλλά το Γυμνάσιο. Τώρα σου λένε και να έχεις τελειώσει, είναι σαν να έχεις χαρτί Λυκείου. Δεν είναι παράλογο αυτό; Μέσα από τα εξαιρετικά ταλέντα του Υπουργείου Πολιτισμού έδωσα εξετάσεις και πέρασα σε μια ιδιωτική σχολή και πήρα το πτυχίο του ηθοποιού. Υπάρχει και οικονομική ανασφάλεια και όσο δεν έχουν υπογραφεί συλλογικές συμβάσεις είναι ακόμη χειρότερο. Πρέπει να διεκδικήσουμε μια συλλογική σύμβαση. Ποιες θεσούλες στο Δημόσιο; Ποιοι ηθοποιοί δουλεύουν στο Δημόσιο; Δεν είναι για τα 170 ευρώ παραπάνω, αλλά βλέπεις κάποιους ανθρώπους που κάνουν πόλεμο στον Πολιτισμό και στην Τέχνη. Κάνουν βεντέτα. Θα το πάμε στα άκρα, πρέπει να μας ακούσουν πραγματικά. Για μένα μια πρόταση είναι να μη συμμετέχουν οι καλλιτέχνες στο Φεστιβάλ Αθηνών και να μη γίνει καθόλου» και κατέληξε:

«Δεν είναι πληγή να μην μας αναγνωρίζουν τα πτυχία; Πρέπει να τα βάλουμε σε μια ζυγαριά. Διεκδικούμε κάτι. Οι νέοι είναι το μέλλον, τα παιδιά του Εθνικού. Εάν δεν το διεκδικήσουμε τι θα κάνουμε; Θα πούμε ότι βγάλαμε δυο μήνες; Πρέπει να διεκδικήσουμε και ας το κάνουμε τώρα. Πρέπει να γίνει τώρα μια θυσία», ανέφερε ο Βασίλης Μπισμπίκης.