Οι νέοι ξυπνούν. Έχουν όραμα. Αγωνίζονται για να βελτιώσουν τον τόπο τους. Δεν ανήκουν όμως όλοι στην ίδια κατηγορία. Άλλοι, νέοι άνθρωποι πάντα στην ηλικία, έχουν βολευτεί και άλλοι έχουν κουραστεί από τις κοινωνικές, πολιτικές – και όχι μόνο – εξελίξεις που συμβαίνουν καθημερινά στη χώρα μας.

«Τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα που αν δεν πάρει τη δύναμη στα χέρια της η νεολαία, δεν θα τα καταφέρει. Είμαστε η ενεργή δύναμη αυτού του τόπου. Και πρέπει επιτέλους να το καταλάβουμε αυτό», λέει στο newsbeast.gr ο αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δρακότρυπας «Η Ανάπλαση» και διαχειριστής του ιστοτόπου του χωριού.

Ο 27χρονος Γιάννης Γλυνός ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που αγωνίζονται για να αλλάξει η εικόνα του τόπου του. Μαζί με μία ομάδα νέων ανθρώπων (ο μεγαλύτερος δεν έχει κλείσει ακόμη τα 30) από τον Αύγουστο έχουν αναλάβει τα ηνία του συλλόγου.

«Κόντρα στην εποχή, κόντρα στην απαξίωση των θεσμών, κόντρα στην αστυφιλία και κόντρα στην κατάσταση που θέλει τη νεολαία να τεμπελιάζει και να μην ασχολείται με τίποτα, τα ηνία του τόσο δραστήριου συλλόγου ανέλαβε μετά από τη διαδικασία των εκλογών, ένας πενταμελές, του οποίου όλα τα μέλη είναι κάτω των 30 ετών και με το νεώτερο μέλος που είναι και ο πρόεδρος του συλλόγου να είναι μόλις 19 ετών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γλυνός.

Ο κ. Γλυνός προσθέτει μάλιστα ότι ο σύλλογος της Δρακότρυπας εκτός από το γεγονός ότι ασχολείται με τα πολιτιστικά δρώμενα, συμβάλλει και σε άλλους τομείς εξαιρετικής σημασίας.

«Ο Σύλλογος αυτός έφτιαξε την πλατεία του χωριού πριν από τέσσερα χρόνια, το κόστος της οποίας ξεπέρασε τις 60.000 ευρώ. Η πλατεία φτιάχτηκε», όπως παραδέχεται στο newsbeast.gr «με χρήματα που μάζεψαν οι κάτοικοι του χωριού μας. Υπήρχαν άνθρωποι που από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 10 το βράδυ έτρεχαν για να μαζέψουν χρήματα. Μιλούσαν με συγχωριανούς. Έστελναν γράμματα σε υπουργεία. Φυσικά, βοήθησε και ο δήμος.

Αλλά και ο Δημοσθένης Ταμπάκος που είναι από το χωριό μας. Ο άνθρωπος αυτός, να ξέρετε, έχει βοηθήσει πάρα πολλές φορές και με το λόγο του και με τα γράμματα που έχει στείλει αλλά και με χρήματα τις προσπάθειές μας».

Ο σύλλογος όμως αυτός εκτός από την κατασκευή της πλατείας του χωριού, κάθε χρόνο προσφέρει δωρεάν τα σχολικά είδη στους μαθητές του δημοτικού σχολείου και συμβάλλει οικονομικά – στο βαθμό που μπορεί πάντα- ώστε να σπουδάσουν τα παιδιά.

Για την ιστορία

Ο σύλλογος αυτός υφίσταται από το 1962 και σήμερα έχει εγγεγραμμένα μέλη περίπου 550 κατοίκους. Στο χωριό ζουν περίπου 1.000 άνθρωποι, οι μισοί είναι μεγάλης ηλικίας άτομα. Αλλά ακόμη και στα γεράματα, όλοι τους, ασχολούνται για τη βελτίωση του τόπου τους.

Η Δρακότρυπα, για όσους δεν την ξέρετε, είναι ένα ορεινό χωριό της Καρδίτσας, που ανήκει στο δήμο Μουζακίου. Οι κάτοικοι της είναι εργάτες στην πλειοψηφία και τεχνίτες. Άλλωστε, το μέρος αυτό είναι γνωστό για τους τεχνίτες πέτρας. Και πλέον, όχι μόνο γι’ αυτό. Αφού ο σύλλογος τους αποτελεί μία πρωτοτυπία, την οποία, όπως λένε, θα πρέπει να μιμηθούν και άλλοι νέοι που κατοικούν σε άλλα χωριά της Ελλάδας.