Από τις 13 Οκτωβρίου και για 20 παραστάσεις, η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη με το Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, ανεβαίνει στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η καλοκαιρινή επιτυχία του Εθνικού Θεάτρου, που παίχτηκε και στο θέατρο της Επιδαύρου, παρουσιάζεται και στο αθηναϊκό κοινό για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Η «Λυσιστράτη» διδάχτηκε το 411 π.Χ. Η Αθήνα τότε μετρούσε ήδη 20 χρόνια πολέμου –ο Πελοποννησιακός πόλεμος άρχισε το 431 π.Χ.– και ο Αριστοφάνης, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι σημαίνει πόλεμος, έδωσε με ευφυή τρόπο το δικό του ειρηνικό στίγμα.

Με όπλα του το εύρημα της σεξουαλικής απεργίας, την ανελέητη σάτιρα και μια γλώσσα ευρηματική όσο και αθυρόστομη, καταδικάζει τον πόλεμο και προβάλλει την ανάγκη για πανελλήνια ενότητα. Ερωτικά τεχνάσματα, κωμικές παρεξηγήσεις και πληθωρική δράση συνθέτουν μια απολαυστική κωμωδία, όπου η γυναικεία εξυπνάδα αναδεικνύεται η κινητήρια δύναμη που θα οδηγήσει στη συμφιλίωση.

Η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας να απέχουν από τα «συζυγικά καθήκοντά» τους, για να αναγκάσουν τους άντρες να τερματίσουν τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Τότε, ένας άλλος πόλεμος αρχίζει, ανάμεσα στα δύο φύλα.

Πληροφορίες:

«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Αίθουσα Αντιγόνη, Πειραιώς 254, Ταύρος
Τηλ. 212 2540.312.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 19:30

Τιμές εισιτηρίων:25, 20, 15 ευρώ, Διακεκριμένες θέσεις: 35 ευρώ.