Παράξενη και ασυνήθιστη χαρακτήριζαν τα ξένα μέσα τον «Κυνόδοντα», ωστόσο η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου κατάφερε και έκανε την ανατροπή, αφού φιγουράρει στην πεντάδα των υποψήφιων ταινιών για ξενόγλωσση ταινία. Η ταινία είχε ιδιαίτερο περιεχόμενο, κάτι την έκανε να έχει οπαδούς, αλλά και «εχθρούς«, στους οποίους δεν άρεσε.

Αρχικά, οι υποψηφιότητες στην κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας ήταν 66. Πρόκειται για την πρώτη φάση, όπου κάθε χώρα έχει δικαίωμα για μια υποψηφιότητα. Στην επόμενη διαδικασία επιλέγονται εννέα μόνο ταινίες. Από τις εννιά ταινίες, οι έξι είναι επιλεγμένες από την Ακαδημίας, ενώ οι άλλες τρεις είναι επιλογή μιας ειδικής επιτροπής, η οποία επιλέγει πιο ιδιαίτερες ταινίες.

Σύμφωνα με ξένο σάιτ, ο «Κυνόδοντας» ήταν μια εκ των ταινιών που επέλεξε η ειδική επιτροπή, η οποία είναι μια ομάδα είκοσι ατόμων με πρόεδρό τους τον Mark Johnson(«Καλημέρα Βιετνάμ», «Μπάκσι» κ.α.). Βέβαια, η Ακαδημία και η επιτροπή δεν πρέπει να αποκαλύπτουν τις επιλογές τους, αλλά είναι κοινό μυστικό, ότι σίγουρα ο «Κυνόδοντας» δεν άρεσε στη συντηρητική Ακαδημία. «Όταν η γενική επιτροπή μάθει ότι η ταινία είναι μέσα στις εννιά, θα θέλουν να σκοτώσουν τον Mark», φέρεται να είπε κάποιο από τα μέλη.

Στην ειδική επιτροπή εκτός του Mark Johnson, συμμετέχουν οι Caleb Deschanel («Το Πάθος του Χριστού»), Florian Henckel von Donnersmarck («Ζωές των Άλλων”, “The Tourist”), Michael Tolkin (“Ο Παίκτης”), Ron Yerxa (“Miss Little Sunshine”, “Cold Mountain”) και Libatique Matthew (” Black Swan “,” The Fountain “). Οπότε, μάλλον είναι αυτοί οι υπεύθυνοι για να συμπεριληφθεί ο «Κυνόδοντας», αλλά και το ιαπωνικό «Εξομολογήσεις» στην τελική πεντάδα.

Στην τελική πεντάδα καταλήγουν οι ταινίες, οι οποίες επιλέγονται από δυο επιτροπές στο Λος Άντζελες και στη Νέα Υόρκη, ενώ τα μέλη αποτελούνται κυρίως από άτομα που έχουν σχέση με τον Johnson.