Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι 67.000 από τους 78.000 συνολικά Έλληνες πολίτες εβραϊκής καταγωγής, έχασαν τη ζωή τους στα κρεματόρια. Χρειάστηκε όμως να περάσουν σχεδόν 65 χρόνια και να γίνει μεγάλος αγώνας για να αποκτήσει η Αθήνα το δικό της μνημείο για το Ολοκαύτωμα, παρά το ότι η χώρα πλήρωσε βαρύτατο τίμημα στον ναζιστικό βωμό. Ύστερα από διαγωνισμό, το έργο της Ντιάννας Μαγκανιά, ένα διαμελισμένο αστέρι του Δαυίδ από μάρμαρο, τοποθετήθηκε στη συμβολή των οδών Ερμού, Ευβούλου και Μελιδώνη τον Μάιο του 2010. Οι ακμές του «δείχνουν» τα σημεία του ορίζοντα όπου βρίσκονται οι εβραϊκές κοινότητες της χώρας. Η επιλογή του έγινε από μια ειδική επιτροπή, αποτελούμενη από ειδικούς, που έκρινε όλα τα έργα πολλών άλλων καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών που κατέθεσαν τις προτάσεις τους.

Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου εγκαινιάζεται στο Εβραϊκό Μουσείο (Νίκης 39, Σύνταγμα) η έκθεση «Το Μνημείο» όπου παρουσιάζονται οι μακέτες και τα προπλάσματα των εικαστικών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που έκανε η Ισραηλίτικη Κοινότητα των Αθηνών. Το αφιέρωμα εντάσσεται στο πλαίσιο της ετήσιας επετείου για τη μνήμη των Εβραίων Μαρτύρων και τεκμηριώνει την πολυετή διαδρομή για τη χωροθέτηση του μνημείου και την επιλογή του καλλιτέχνη.

Στην έκθεση μπορεί να δει κανείς τις 16 από τις 19 συνολικά προτάσεις από εικαστικούς που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές και «σχολές». Στον διαγωνισμό πήραν μέρος οι Ανδρέας Αγγελιδάκης, Γιώργος Γεωργιάδης, Μωρίς Γκανής, Κορνήλιος Γραμμένος, Γιώργος Γυπαράκης, Λυδία Δαμπασίνα, Γιώργος Καραχάλιος, Μιχάλης Κατζουράκης, Αγγέλικα Κοροβέση, Απόστολος Κρατίδης, Αφροδίτη Λίτη, Ντιάννα Μαγκανιά, Μανώλης Μπαμπούσης, Φρανσουά Ντεμασιέ, Νίκος Χαραλαμπίδης, Γιώργος Χατζημιχάλης.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Αυγούστου.